Et dødt flygtningebarn, skyllet op på en strand i Tyrkiet, pryder torsdag forsiden på store internationale aviser. Billedet sætter gang i følelserne, og det står endnu stærkere end andre billeder af døde flygtninge, som ikke har fået samme opmærksomhed. Sådan lyder vurderingen fra en medie-ekspert.

»Så vidt jeg ser det, skildrer billedet et dødt barn, der er uden sine forældre, og som er skyllet op på stranden alene. Der er ingen, der sørger over det. Den eneste person, der er ved barnet, er en kystvagt. Det er et barn, der ikke alene er dødt, men også er alene i verden, og det står ekstra stærkt,« siger Michael Bruun Andersen, lektor i medier og kommunikation fra RUC.

Læs også:

Billedet viser den døde, syriske dreng Aylan Kurdi, der er skyllet op på en strand nær den tyrkiske ferieby Bodrum. Aylan Kurdi er i armene på en kystvagt, der bærer ham væk fra strandområdet. Angiveligt havde drengen og en masse andre syriske flygtninge kurs mod den græske ø Kos.

Læs også:

En række store internationale aviser som The Daily Mail, The Independent, The Guardian, The Times, The Sun og The News York Times, har torsdag valgt at bringe det tragiske billede på deres forsider.

»Det er en klassiker at død og børn trækker meget i folk. Ofte bliver flygtningedebatten for abstrakt, men i det øjeblik man får følelserne involveret i debatten, og de mange flygtninge får et konkret ansigt - i det her tilfælde et dødt barn - så bliver det mere håndgribeligt for mange,« siger Michael Bruun Andersen, der ikke tror, at det er koordineret, når store nyhedsmedier vælger at bringe billedet på forsiden samtidig.

»Det er journalistikkens våde drøm om en case. Medierne er gode til at fornemme, hvad der sælger,« lyder det fra medieeksperten.

Læs også:

BT har valgt at bringe billedet med følgende begrundelse:

'På BT har vi valgt at bringe ét billede af drengen, hvor han livløs bæres fra stranden. Det har vi valgt at gøre, da vi ser det som en vigtig dokumentation på den virkelighed, der lige nu udspiller sig mange steder rundt om i Europa. Det er ikke film, det er ikke fiktion - det er realiteter - bare få tusinde kilometer fra Danmark'.

Foto: STRINGER/TURKEY
Vis mere

Foto: Andy Rain
Vis mere