I år må du forberede dig på at blive stukket af langt flere myg end sidste år

Sommeren er over os, og det betyder sol, varme og lyse nætter. Men desværre betyder det også, at myggesæsonen er skudt i gang. Og særligt i år er der god grund til at være på vagt over for de stikkende insekter.

Der er nemlig udsædvanligt mange danske myg i år. Faktisk hele tre gange flere end det sidste par år - og ikke nok med det. Myggene er også mere aggressive end tidligere og stikker oftere end normalt.

Det advarer René Bødker om til TV2. Han er epidemiolog på DTU Veterinærinstituttet og forklarer, at der især er mange skov- og strand-engsmyg, da forårets temperaturer og mængden af nedbør har givet dem ideelle levevilkår.

Myggene er netop blevet udklækket og er klar til at flyve ud og suge blod fra danskere og efterlade et kløende stik. Strandengsmyg stikker kun én gang, før de lægger æg, og normalt går der op til en uge mellem hvert stik. Men på grund af varmen stikker de i øjeblikket hver tredje eller fjerde dag. Selvom et myggestik kan klø noget så forfærdeligt, er der dog ingen grund til at panikke over de små insekter, forklarer René Bødker.

»Slå koldt vand i blodet. Det er bare myg. Vi er et af de få lande i verden, hvor det at blive bidt af en myg ikke betyder andet end et myggestik. Vi har ikke sygdomme i de danske myg,« siger han til TV2.

Men om Danmark også i fremtiden vil være et land uden grund til myggefrygt, tør han dog ikke garantere.

»Det er en helt reel bekymring, at sygdomme i myg breder sig. Vi kan konstatere, at de breder sig i Europa og nordpå. Vi har i næsten alle vores nabolande overførsel af en eller anden form for myggebåren infektion,« siger han.

En af de mest omtalte og frygtede myg er Aedes-myggen, som kan være bærer af den livsfarlige zika-virus. Der er dog ingen grund til at grue for, at den kommer til landet, for myggene lever primært i tropiske og subtropiske klimaer, og ifølge Sundhedsstyrelsen er der ingen risiko for en zikavirus-epidemi i Danmark.

Sådan undgår du myggestik

  • Dæk dig til

Jo mere bar hud, des større risiko for at blive stukket. Hvis du opholder dig et sted, hvor der er mange myg, så tag lange bukser og en bluse med lange ærmer på. Tøjet virker som en fysisk barriere, og desuden holder det på de duftstoffer, som din krop udsender, og som myggene tiltrækkes af.

  • Vælg den rigtige placering

Myg flyver dårligt. Derfor er det en fordel at sætte sig et sted, hvor der er en let brise, for så bliver det sværere for myggene at nærme sig deres mål: dig. Desuden er det en dårlig idé at sætte sig tæt på søer og åer, da myg lægger æg i stillestående vand.

  • Sluk lyset

Myg tiltrækkes af lys. Hvis du lufter ud om aftenen, bør du derfor huske at slukke lyset, så det ikke vrimler med stikkende og summende insekter, når du lægger dig under dynen.

  • Brug myggespray

Det lugter ikke godt, men det virker. Myggespray holder de små irriterende insekter på afstand, da de gør det sværere for myggene at registrere de duftstoffer, din krop udsender. I Danmark er der godkendt en lang række antimyggeprodukter, som du kan finde på Miljøstyrelsens hjemmeside.

Kilder: René Bødker, epidemiolog på DTU Veterinærinstituttet, Thomas Pape, forsker i insekter hos Statens Naturhistoriske Museum, Michael Kristensen, lektor på Skadedyrlaboratoriet på Aarhus Universitet.