Soldater med posttraumatisk stress har gavn af naturterapi, viser et nyt dansk studie. Naturen skaber tryghed, lyder forklaringen.

Omkring hver tiende af de danske soldater, der vender hjem fra Afghanistan, udvikler svære symptomer på posttraumatisk stresssyndrom PTSD inden for de første år efter deres hjemkomst.

De PTSD-ramte soldater behandles med psykologsamtaler kombineret med angstdæmpende, antidepressiv og beroligende medicin, men nu tyder et nyt studie på, at piller og samtaler med fordel kan suppleres af brusende træer, rislende vand og knitrende bål, skriver Politiken.

Bag undersøgelsen står ph.d-studerende Dorthe Varning Poulsen, der forklarer, at naturen ser ud til at have en særlig evne til at sænke alarmberedskabet hos PTSD-ramte.

»Når du har PTSD, er du konstant på vagt. Du er topstresset og lukker nedfor alt, hvad der foregår i kroppen. Naturen har en evne til at skabe tryghed. Den får dig ud i sanserne, får dig til at være til stede på en anden måde. Det gør dig i stand til at reagere anderledes,« siger Dorthe Varning Poulsen.

Otte tidligere udsendte soldater er i forbindelse med et pilotprojekt kommet i terapihaven Nacadia i Hørsholm nord for København tre gange om ugen i ti uger. Her har de været gennem en blanding af mindfulness, yoga, individuelle psykologsamtaler og grønne aktiviteter som gåture, hygge ved bål, krebsefiskeri og små projekter som at bygge fuglekasser, skriver Politiken.