Nikoline Gade havde netop fået behandlet sit skadede knæ af en fransk læge og to syge­plejersker, da hun blev bedt om at gå forbi receptionen på vej ud fra sundhedsklinikken.

Den 19-årige gymnasieelev fra Slagelse var kommet galt af sted under en skiferie i Les Deux Alpes i Frankrig i uge syv, og nu ventede endnu en kedelig overraskelse.

Sekretæren bag skranken tastede ind på sin computer: røntgenbilleder, smerte­stillende og blodfortyndende medicin.

»463,25 euro,« sagde hun så.

Nikoline Gade tog sit blå EU-sygesikringskort op af pungen og viste det til sekretæren, men det var lige meget, lød svaret. Hun skulle betale de knap 3.500 kr. Her og nu. Modvilligt stak hun sit MasterCard i terminalen.

»Det var ubehageligt. Jeg var helt sikker på, at jeg bare kunne vise mit blå kort, og så var det i orden,« siger Nikoline Gade.

»Men pludselig skulle jeg betale hele regningen, og så havde jeg jo ikke penge til resten af turen.«

Hun ringede til sin mor, som lånte ­datteren penge og forsikrede hende om, at hun nok skulle få refunderet udgifterne hjemme i Danmark.

Svært at få refunderet

Nikoline Gade er blot en af mange danske turister, som har måttet lægge penge ud for behandling og medicin, fordi de er kommet til skade eller blevet syge under en rejse rundtomkring i Europa, selv om de har vist deres blå sygesikringskort.

Kortet giver ret til behandling på offentlige sygehuse og klinikker samt private ­klinikker, der har en aftale med den offentlige sygesikring i det pågældende land, og berettiger til sygehjælp på lige fod med ­borgerne i landet.

Men ikke alle behandlingssteder accepterer det blå kort og kræver betaling på stedet. Pengene kan de danske turister efterfølgende søge om at få refunderet hos Styrelsen for Patientsikkerhed, men det kan tage helt op til et år at få svar.

Nikoline Gade ventede i fire måneder, før hun for nylig modtog et brev med besked om, at hun kunne få refunderet 740 kr. ud af de knap 3.500, fordi det ifølge de franske myndigheder svarede til, hvad en franskmand ville få dækket.

»Det virker helt urimeligt,« siger Nikoline Gade, som også kritiserer svartiden:

»Det er bare for dårligt, at det skal tage så lang tid. Jeg er studerende og svømmer jo ikke ligefrem i penge i forvejen.«

Hun er nu gået til Region Sjælland i håb om, at der er større godtgørelse at hente ved, at regionen giver tilskud efter, hvad en lignende behandling ville koste i Danmark, som er den anden af i alt to veje til refusion.

Den bitre erfaring fra Frankrig tager Nikoline Gade med sig, når hun næste gang drager på ferie i Europa, men hun opfordrer det offentlige til bedre oplysning om det blå korts dækning.

»Det er virkelig ikke rart at havne i sådan en situation, så jeg synes, der bør være bedre information om, at man kan risikere at skulle lægge en masse penge ud selv, selv om man har sit blå kort med.«