En ny form for Dankort-svindel har torsdag skabt frygt på de sociale medier. Men svindlen er ikke kommet til Danmark, ligesom den både er besværlig og ineffektiv.

Udstyret med en mobil Dankort-terminal kan kriminelle lænse vores alles kontaktløse Dankort, uden vi opdager det.

Sådan lød advarslen om en ny form for lommetyveri i hvert fald tidligt torsdag eftermiddag i et Facebook-opslag, der blev delt over 15.000 gange, inden det blev slettet, og som blandt andre tv-tryllekunstneren Jan Hellesøe lagde op på det sociale medie.

Billedet stammer dog ikke fra Danmark, og både Nets og flere sikkerhedseksperter mener ikke, at der er grund til panik.

»Jeg er ikke i tvivl om, at de her angreb kan virke, men jeg tror ikke, at lige netop den type angreb vil blive særlig udbredt,« siger Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA.

Den nye type lommetyveri foregår ved, at en kriminel tapper et kontaktløst Dankort ved at holde en betalingsterminal helt hen til folks betalingskort, for eksempel til en pung i en baglomme.

Ifølge Københavns Politi er der ingen tegn på, at den nye type svindel endnu er nået til Danmark.

Ineffektivt bedrag

Der er dog flere årsager til, at den type svindel kan få svært ved at blive lukrativt for kriminelle.

»I teorien kan det godt lade sig gøre, men en forbryder skal meget tæt på, og både dit tøj eller andre kontaktløse kort i pungen gør det til en svær metode at lykkes med,« siger Søren Winge, pressechef i Nets.

Han bakkes op af Henning N Jensen, seniorpartner i konsulentfirmaet PlusCON, der beskæftiger sig med indførelse og udnyttelse af ny teknologi.

»Mon ikke i hvert fald de unge damer lægger mærke til det, hvis en fremmed er helt henne og røre ved deres baglomme,« siger han.

Hertil kommer, at alle Dankort-terminaler er koblet op til Nets via en betalingsaftale. Og hvis selskabet får klager fra flere forbrugere, lukker de aftalen med det samme.

»Hvis vi får flere indsigelser fra folk, der har været udsat for en uautoriseret transaktion, kan vi hurtigt registrere, hvorfra svindlen er foregået, og så lukker vi betalingsaftalen. Det er ikke en metode, man som kriminel vil komme langt med,« siger Søren Winge.

Lykkes det til gengæld for svindlerne at tappe folks Dankort, sker det maksimalt med 200 kroner ad gangen. Ved beløb for over 200 kroner skal man som forbruger nemlig taste sin pinkode.

Bliver man udsat for svindel med sit kontaktløse Dankort, hæfter ens egen bank for misbruget.

Som forbruger kan man helgardere sig mod svindelnummeret ved at lægge et stykke staniol i sin pung, som forstyrrer signalet mellem terminalen og Dankortet.