Et nyt nationalt samarbejde gør det muligt at tilbyde forsøgsmedicin til danske kræftpatienter, der er uhelbredeligt syge.

Danskere, der lider af en uhelbredelig kræftsygdom, kan se frem til at få en ny chance.

Et nyt samarbejde mellem offentlige hospitaler, universiteter, lægemiddelindustrien og Innovationsfonden - kaldet NEXT - vil over de næste fem år teste ny medicin blandt andet på kræftpatienter, som ikke har andre muligheder tilbage.

Det skal ske ved at give flere ressourcer til tidlige forsøg, hvor nye behandlinger testes af patienterne, fortæller Ulrik Lassen, der er overlæge på Onkologisk Klinik på Rigshospitalet.

»Der er mange patienter, der meget gerne vil have en chance til, og det kan man få ved at være med i et lægemiddelsforsøg. Det er det, vi prøver at skabe rammerne for,« siger Ulrik Lassen.

Det er håbet, at samarbejdet også vil få udenlandske lægemiddelfirmaer til at teste nye former for kræftmedicin på danske patienter. Ifølge overlægen er der flere vigtige grunde til at få medicinforsøgene til Danmark.

»Det betyder jo for det første, at vi får nogle flere behandlingsmuligheder for vores patienter. Og forhåbentlig noget der virker,« siger Ulrik Lassen.

»For det andet betyder det vækst og arbejdspladser. Både flere stillinger på hospitalet, men også flere stillinger på medicinalfirmaerne. For de danske virksomheder kan det være med til at betyde en øget eksport. Så der er rigtig mange, der kan få gavn af det her,« siger overlægen, der kalder samarbejdet en samfundsgevinst.

Hovedstadens regionsrådsformand, Sophie Hæstorp Andersen (S), håber at NEXT vil kunne tiltrække flere investeringer, som kan skabe nye arbejdspladser. Derudover glæder hun sig over, at kræftpatienter får en ekstra chance.

»Patienterne får mulighed for at teste ny medicin, som forhåbentlig kan komme dem til gode i deres egen svære situation,« siger hun i en pressemeddelelse.

Der er i alt 11 partnere i samarbejdet. Innovationsfonden investerer 50 millioner kroner over de næste fem år, mens de øvrige parter skyder 74 millioner kroner i projektet.