Det kommer til at gå ud over ressourcesvage børn, at folkeskolereformens nye arbejdstidsbestemmelser gør det svært for frivillige lærere at tage med på skolekolonier.

Lærernes nye arbejdstidsbestemmelser i Københavns Kommune kan med folkeskolereformen sætte en stopper for den over hundrede år gamle tradition, at skolelærere frivilligt arrangerer kolonier for de elever, der har få eller ingen planer for sommerferien, skriver Politiken.

Det er uge 27 og 32, der er de mest populære, men med reformen er de københavnske lærere tvunget til at deltage i skoleaktiviteter i disse uger.

Lederen af Københavns Lærerforenings Kolonier (KLF), Søren Freiesleben, frygter, at det kommer til at gå ud over de ressourcesvage børn.

»For mange børn er det den eneste ferie, de får. Hvis skolekolonierne dør hen, vil rigtig mange børn fra svage hjem miste deres årlige ferieoplevelse«, siger han.

I år er 3.400 børn fra hovedstaden med på feriekolonierne, og af dem er cirka halvdelen knyttet til en af skolekolonierne, som omkring 150 frivillige lærere arrangerer.

Det er ifølge KLF op mod 1.000 børn, der næste år må se sig om efter et nyt sted at tilbringe en del af deres sommerferie, hvis lærerne ikke længere kan tage af sted i uge 27 og 32.

Børne- og ungdomsborgmester i Københavns Kommune Pia Allerslev (V) erkender, at reformen vil gøre det vanskeligere for lærere at tage på skolekoloni.

»Selvfølgelig bliver det en udfordring, når arbejdstiden bliver lagt på en anden måde. Men jeg har en stærk tro på, at vi nok skal løse praktikaliteterne omkring det, når både børn, forældre, lærere, skoleledere og politikere synes, at kolonierne er et rigtig godt sommerferietilbud«, siger hun.

Mange lærere giver dog ifølge formand for Københavns Lærerforening Jan Trojaborg allerede nu udtryk for at ville droppe næste års skolekolonier, og det handler ikke om penge, understreger han.

»Lærerne hopper og springer i forvejen, for at kolonierne skal lykkes, og med den nye arbejdstidslov og måden, man organiserer skolerne på, er der meget lidt overskud til frivilligt at afgive den ferie, de ellers ville bruge med deres familie,« siger han til Politiken.