Godt nok forstår Poul Nyrup Rasmussen, at Helle Thorning-Schmidt er »skide irriteret« på Mogens Lykketoft og ham selv. Men hun kan ikke give dem skylden for egne politiske nederlag, siger han til DR.  

Der er godt gang i historieskrivningen blandt tidligere formænd for Socialdemokratiet.

Poul Nyrup Rasmussen går i rette med Helle Thorning-Schmidt, som kritiserer både Nyrup og Mogens Lykketoft.

Helle Thorning-Schmidt forklarer i forbindelse med optagelserne til programmet »Statsministre«, der bliver sendt over fire søndage på DR1, at hendes forgængere i kraft af giftig indblanding bærer en del af skylden for, at Socialdemokratiet i 2015 mistede regeringsmagten til Venstre og Lars Løkke Rasmussen.

Den kritik afviser Poul Nyrup Rasmussen over for P1.

»Jeg kan sådan set godt forstå, at Helle er skide irriteret på os. Anker (Anker Jørgensen, tidligere S-formand og statsminister, red.) holdt sig heller ikke tilbage i sin tid. Og jeg kan huske, at jeg sad og rev mig i håret og sagde: 'Anker, hold nu op,'« siger Nyrup og fortsætter:

»Men når jeg så har sagt det, så sagde jeg dengang - og det vil jeg gerne gentage – ’nå ja, det er jo dit ansvar’. Og man kan ikke skyde det fra sig. Man har ansvaret for den politik, man har tilrettelagt.«

Mogens Lykketoft mener ligefrem,  at Thorning skulle have lyttet mere.

»Jeg tror faktisk, at hvis nogle af de råd, var blevet fulgt, som jeg og andre forgæves prøvede at give, så havde det været nemmere at nå en valgsejr,« siger Mogens Lykketoft til DR.

Programmet med Thorning-Schmidts kritik vises søndag, men DR åbnede ballet allerede mandag morgen med Thornings forholdsvis uforsonlige betragtninger om hendes forgængeres indblanding i den politik, som hendes regering førte i årene 2011-2015.

»Det kan også være, vi var blevet valgt igen, hvis vi i løbet af de år, jeg var statsminister havde haft lidt mindre intern debat. Det gjaldt blandt andet tidligere formænd, som jo havde rigtig mange holdninger til tingene. Der tror jeg det havde været bedre - ikke bare nemmere for mig - men også bedre for partiet, hvis de, i hvert fald nogle gange havde holdt lidt igen med nogle af de meget stærke holdninger, de havde,« siger Helle Thorning-Schmidt.

Dertil bliver Thorning spurgt, om Nyrup og Lykketoft simpelthen skulle have ladet være med at ytre sig.

»De kunne ytre sig, men historisk var de, som tidligere partiformænd meget, meget højtråbende, i forhold til hvad tidligere socialdemokratiske statsministre har været udsat for, men i det hele taget hvad tidligere partiformænd har været udsat for. Det jeg kan konstatere, det var, at det var skadeligt for Socialdemokratiet, og det var skadeligt for vores muligheder for at fortsætte i regering,« svarer hun.

Et mere specifikt og følsomt kapitel, som Thorning også tager fat på, er salget af energiselskabet Dong.

Det skabte et betydeligt pres, da Poul Nyrup Rasmussen i fuld offentlighed advarede kraftigt mod at sælge en aktiepost i Dong til amerikanske Goldman Sachs. Dét ville - vurderede han - koste den danske stat et tocifret milliardbeløb.

Der rejste sig en enorm bølge af modstand mod salget, som kulminerede med, at 200.000 danskere underskrev en protestskrivelse. Med kritik mod S-ledelsen fra både bagland og egne folketingsmedlemmer. Og med at SF forlod SRSF-regeringen som konsekvens af sagen.

Om det forløb siger Helle Thorning-Schmidt ifølge DR:

»Vi tog det bud, som var bedst for Dong og dermed for danske skatteydere. For det, der er vigtigt, når staten ejer et selskab, det er at sørge for, at det går så godt for det selskab som overhovedet muligt. Og at det virkeligt bliver et selskab, der klarer sig godt. Det er det, skatteborgerne har en interesse i.«

»Så vi stod hele tiden, og det gjorde Bjarne og jeg og Margrete Vestager, på skatteborgernes side. Vi kan ikke vælge ud fra, hvad der er politisk behageligt for os. Og nu viser det sig jo også, at Dong er kommet på fode. Det går godt, og det er på grund af de beslutninger, vi traf dengang,« siger Helle Thorning og langer – ifølge DR - hårdt ud efter Poul Nyrup Rasmussen:

»Det var meget skadeligt, at man var så hård i sin kritik, og nok også på visse punkter uden at have fundament i virkeligheden, for hvad der egentligt var rigtigt. Og det var selvfølgelig skadeligt, at man kom med nogle tal, som ikke var rigtige, og som heller ikke viste sig at være rigtige. Det kostede os meget, meget dyrt, også i meningsmålingerne, at blandt andet Poul Nyrup gik så hårdt ud i forhold til det her.«

Men også den kritik ryster Poul Nyrup Rasmussen af sig. Til P1 siger han:

»Og må jeg sige om Dong, at det er den evige sag, fordi den aldrig er blevet gennemlyst, så befolkningen har fået sandheden om, hvad der skete. I dag er det stadig for mig en katastrofe, at vi solgte ud til Goldman Sachs til en pris, der var under en tredjedel af, hvad den i virkeligheden var værd.«