Et nyt lægemiddel mod gensygdommen cystisk fibrose er på vej til Danmark. Men medicinen koster to millioner om året per patient, og den samlede regning kan ende på 800 millioner om året. Hospitalsdirektør kalder det for en »torpedo«.

Det er først og fremmest en god nyhed. For om godt et halvt år kan de 470 patienter herhjemme, der lider af den sjældne sygdom cystisk fibrose (CF), få håb om et længere liv, når lægemidlet Orkambi ventes at blive godkendt til behandling i Danmark.

Men den glade nyhed har en bagside. For lægemidlet anslåes at koste to millioner kroner om året per patient i behandling, skriver Dagbladet Information.

Ifølge Cystisk Fibrose Foreningen vil 75 procent af de danske CF-patienter kunne benytte Orkambi, og den samlede regning kan derfor potentielt ende på 800 millioner om året.

Ifølge Jens Ersbøll, der er medlem af Koordineringsrådet for ibrugtagning af sygehusmedicin (KRIS), er der tale om en historisk høj pris.

Rådet må ikke skelne til priser, når det skal godkende ny medicin i Danmark, men Jens Erbøll erkender, at Orkambis prisleje »er helt nyt terræn«.

»Det er nyt terræn, for vi har aldrig set lægemidler i det prislag før, undtaget for enkelte, meget sjældne sygdomme. Hvis vi antager, at bare 200 patienter kan få gavn af Orkambi – hvilket ikke er urealistisk – er det en udgift på 400 millioner kroner om året. Det er et fuldstændig eksorbitant højt beløb for en sygdom,« siger han til Information.

Der er aktuelt ingen kur mod CF, der som sygdom er kendetegnet ved, at tykt slim ophober sig i lungerne og fører til hyppige bakterieudbrud, der endelig fører til kronisk betændelse i lungerne og nedsat lungefunktion.

Det nye lægemiddel kommer på et tidspunkt, hvor de danske regioner har fået til opgave at finde besparelser for milliarder i 2016, og hvor stigende medicinpriser i det hele taget tærer på regionernes økonomi.

Sundhedsøkonom Jakob Kjellberg mener, at området kalder på politisk indgriben.

»Medmindre Folketinget kommer med en særbevilling eller en højere vækstramme, må regionerne finde pengene gennem nedskæringer. En sygeplejerske koster en halv million kroner om året – så kan du jo selv regne ud, hvor mange stillinger, der skal nedlægges for at hente pengene ind,« siger han til Information.