Rødovre Kommune kan blive den første i landet til at tvangsbortadoptere en handicappet mors barn. Det vækker stor bekymring hos handicaporganisationer.

Landsretten skal i løbet af sommeren tage stilling til, hvorvidt en ung hjerneskadet mor må beholde kontakten til sin syvårige datter, eller om pigen skal bortadopteres af den plejefamilie, hun har boet hos, fra hun var spæd. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Det er første gang i nyere tid, at et barn af en handicappet kan ende med at blive bortadopteret mod forældrenes vilje. Sagen er desuden principiel, fordi den kan danne præcedens for lignende sager fremover.

Og netop det faktum vækker stor bekymring blandt landets handicaporganisationer, der frygter, at sagen fra Rødovre vil bane vej for en praksis for bortadoption af handicappedes børn.

»Vi ser på sagen med stor bekymring for, at den vil blive den første af mange. Det her er ikke bare et overgreb mod forældrene, men i allerhøjeste grad også mod børnene,« siger formand i Landsforeningen LEV, Sytter Kristensen, til Kristeligt Dagblad.

Formand for Danske Handicap Organisationer Stig Langvad mener, at sagen kan ses som det seneste af mange eksempler på en voksende uvilje mod handicappede i Danmark.

»Vi har de seneste 10 år været vidne til en foruroligende udvikling i samfundets syn på handicappede. Besparelserne har været massive og tonen i den offentlige debat stærkt forrået selv blandt politikere, der insinuerer, at handicappede nasser på samfundet og koster os for dyrt. Samtidig ser vi en stigning i diskrimination og decideret hærværk mod handicappede. Dette er det seneste eksempel i rækken. Og her går man endda helt tæt på og erklærer en gruppe danske borgere uegnede til at indgå i et slægtskab med deres egne biologiske børn,« siger Stig Langvad til avisen.

I loven fra 2009 står der ifølge Kristeligt Dagblad, at børn kan indstilles til adoption, hvis forældrenes manglende evne til selv at tage vare på deres børn ikke står til at ændre.