Når folk hopper i bølgerne i løbet af sommeren, skal de passe på de lumske revlehuller.

Sådan lyder advarslen fra TrygFonden Kystlivredning efter et par situationer i sidste uge, hvor flere personer var i livsfare, da de blev fanget i revlehuller. I et af tilfældene blev tre tyske mænd fanget i huller ved Vestkysten - alle blev heldigvis reddet i land.

Et revlehul er en fordybning i strandens revler, hvor der kan være en udadgående strøm, som fører vandet tilbage ud i havet. Der er tusindvis af revlehuller langs de danske kyster, men det er kun under bestemte vind- og bølgeforhold, at hullerne fører vand ud fra stranden og dermed kan være farlige, forklarer Anders Myrhøj, chef for drift og sekretariat i TrygFonden Kystlivredning.

»Revlehuller er lumske. Umiddelbart ser vandoverfladen rolig ud uden store brydende bølger, så det ligner et fredeligt sted at gå i vandet. Men understrømmen kan være overraskende kraftig og trække folk med ud og væk fra kysten,« siger Anders Myrhøj.

Han kommer i den forbindelse med et godt råd til strandgæsterne:

»En god regel er altid at spørge livredderne til råds, inden man går i vandet, hvis man ikke kender forholdene på stranden. Så minimerer man risikoen for at blive overrasket og ende i en farlig situation.«

En af mændene, som livredderne hentede ind ved Vestkysten i sidste uge, badede tilsyneladende alene.

»Hvis folk bliver fanget i et revlehul eller får et ildebefindende, mens de bader, er der umiddelbart ingen til at hjælpe dem. Det var et held for manden, at der var opmærksomme badegæster i nærheden, som opdagede ham i vandet og alarmerede livredderne længere oppe ad stranden,« siger Anders Myrhøj og uddyber:

»Manden var udmattet og ville ikke have kunnet komme tilbage til stranden ved egen hjælp. Vores råd til strandgæsterne er, at man aldrig bader alene og optimalt set vælger en strand, hvor der er livreddere, som holder øje med, hvad der sker i vandet, og som hurtigt kan træde til.«

TrygFonden Kystlivredning har livreddere på 37 strande og havnebade i hele Danmark.

Hvis du kommer i et revlehul, er der tre simple regler at følge:

1. Kæmp ikke imod.

2. Bevar roen. Du bliver ikke trukket ned.

3. Lad dig føre med strømmen, til den aftager. Svøm derefter til siden og langs med stranden og derefter ind til land igen.

Hvis du ser nogen kæmpe mod strømmen i et revlehul, skal du undgå selv at blive offer ved at svømme ud i det. Gør i stedet det rigtige i den rigtige rækkefølge:

1. Kontakt en livredder, hvis der er en på stranden. Hvis der ikke er en livredder, skal du ringe 112 eller få nogen til at gøre det.

2. Kast noget, der kan flyde, ud til den nødstedte - en redningsvest, en redningskrans, en fodbold eller en tom 1,5 liters sodavandsflaske med låg.

3. Råb til den nødstedte, at han ikke skal kæmpe imod, men svømme til siden.

4. Tænk klart og pas på dig selv. Rigtig mange er selv druknet i forsøget på at redde nogen ud af et revlehul.

Kilde: TrygFonden Kystlivredning