Pas på grillen, når du bruger den på stranden. Både for andres og ikke mindst din egen skyld. Det kan Gitte Hasselberg Dahl snakke med om. Hun kom nemlig slemt til skade, da hun under en strandtur med familie og venner brændte sine fødder.

Hun ville, efter at have grillet og hygget sig ved Svinø Strand på Sjælland, slukke og lukke for en dejlig aften ved at hælde vand hen over kullene, som havde stået i en medbragt grill et par centimeter over sandet.

Umiddelbart virkede grillen ikke til at være varm, da Gitte Hasselberg flyttede den. Men da hun trådte et par skridt frem i sandet, der hvor grillen havde stået, kunne hun mærke en voldsom smerte.

- Jeg står der måske i to sekunder. Så kunne jeg bare mærke smerten fra mine fødder. Så råber jeg nej, nej, nej, siger hun og forklarer, at hun efterfølgende blevet hjulpet ned til vandet for at få fødderne skyllet.

I første omgang troede hun, at der sad sand på fødderne, som ikke ville gå af i vandet, men det viste sig, at det var hud, der var blevet brændt på det glohede sand under grillen.

Strandgæsterne, der var der sammen med Gitte Hasselberg Dahl, tilkaldte øjeblikkeligt Falck, der kom en time efter.

Men i ambulancen var der kun en håndsprøjte, hvilket slet ikke er nok til at få dækket de forbrændte fødder. Derfor løber Gittes datter op til nogle bekendte og henter to murerspande med vand, så turen til Slagelse Syghus ikke bliver nær så pinefuld.

- I starten kan man ikke mærke, hvor voldsomt det er, men jeg kunne jo godt se, at det så slemt ud, siger Gitte Hasselberg Dahl til BT, der fangede hende lørdag aften, hvor hun endnu ikke har kunnet gå ordentligt, siden uheldet, som skete onsdag.

Hun har delt sine oplevelser med sine venner på Facebook og flere tusinde har delt opslaget, hvor hun advarer mod varmt sand.

Hendes fødder er ikke længere i vand, men hendes kæreste må agere sygepasser. Gitte Dahl håber, at hendes ulykke kan få andre til at tænke sig om, inden de efterlader både grill og sandet, hvor den har stået efter en strandtur.

I knap en time blev der sprøjtet vand på sandet, hvor Gitte Dahl havde brændt sig. Her rejste en 40 centimeter høj dampsøjle sig fra sandet, forklarer hun.

- Det er virkelig vigtigt, at folk passer på og sørger for, at det ikke brændende varmt, der hvor de har grillet, så folk ikke kommer til skade, siger hun og peger på, at det også kunne have været et barn eller et dyr, der var kommet endnu værre til skade i det glohede sand.

I dette tilfælde var det sandet, der endte med at brænde en person, men generelt er der en del skader, når folk griller ved stranden.

Sidste år advarede Rigshospitalet eksempelvis om en stigning i antallet brandskader. Ifølge overlæge Bjarne Alsbjørn fra Rigshospitalets Klinik for Plastikkirurgi og Brandsårsbehandling var det sidste år især engangsgriller og nedgravede grillkul, som strandgæsterne brændte sig på.

- Det er jo heller ikke kun børn, der er udsat. De fleste har i sagens natur bare fødder, når de færdes på stranden. Og mange hunde kommer også alvorligt til skade på grund af de nedgravede grillkul, udtalte Bjarne Alsbjørn sidste år i forbindelse med en kampagne fra holddanmarkrent.dk.

Tendensens bekræftes ifølge mx.dk af Den Nordsjællandske Kystlivredningstjeneste, der har sidste år opgjorde livreddernes aktioner i perioden 2004-2010. I 2010 måtte livredderne yde førstehjælp 483 gange i forbindelse med snit- og brandsår fra farligt affald. Det var en stigning på hele 73 procent sammenlignet med 2004.