Chefen for Politiets Efterretningstjeneste, PET, Jens Madsen, der for år tilbage blev kendt som manden, der jagtede økonomiske forbrydere, er færdig som boss for tjenesten. Det meddeler han i en pressemeddelelse onsdag eftermiddag:

»Det har været en spændende udfordring at lede PET de sidste halvandet år. Det er ikke nogen hemmelighed, at det er en meget krævende stilling og har været en meget krævende periode. Efter grundige overvejelser har jeg aftalt med departementschefen i Justitsministeriet og rigspolitichefen, at jeg nu vil kaste mig over nye opgaver med at udvikle dansk politi,« siger Jens Madsen.

Nyheden om hans fratrædelse kommer få timer inden den længe ventede redegørelse fra Rigspolitiet om politiets og PETs indsats i forbindelse med terrorangrebene i København den 14. og 15. februar i år, hvor den nu afdøde Omar El-Hussein skød og dræbte to og sårede seks politifolk, inden han selv blev dræbt af politiets kugler i Københavns nordvestkvarter.

Hvad der står i redegørelsen har offentligheden endnu ikke indblik i, men der har siden terrorhandlingerne i København fra flere sider været kritik af politiets og PETs ageren før og under Omar El-Hussiens blodige gerninger.

Siden er det kommet frem, at PET fire måneder forinden var blevet orienteret om, at den 22-årige mand udgjorde en potentiel terrortrussel. Allerede tilbage i september 2014 gjorde Kriminalforsorgen PET opmærksom på, at Omar El-Hussein var blevet radikaliseret, og at han havde givet udtryk for, at han var klar til at kæmpe for Islamisk Stat i Syrien.

Derudover har der været hård kritik af de manglende sikkerhedsforanstaltninger omkring de jødiske institutioner i København, og flere terroreksperter har undret sig højlydt over, at PET ikke havde skærpet foranstaltninger efter angrebene i Paris i januar.

Men hos Dansk Folkeparti ser man en klar sammenhæng mellem redegørelsen og meddelelsen om Jens Madsens afgang.

»Jeg kan kun se, at det hænger sammen med den terrorredegørelse. Regeringen har brug for en syndebuk. Der er nogen, der skal tage skraldet. Vi andre siger, at regeringen har ansvaret. Vi undrer os i øvrigt over, at vi ikke kan få lov til at se redegørelsen i Retsudvalget,« siger Peter Skaarup, retsordfører for Dansk Folkeparti til TV2 News.

Jens Madsen tiltrådte den 1. januar 2014 som chef for PET, efter han i en årrække havde været chef for Bagmandspolitiet - afdelingen for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet.

Den afdeling kørte blandt andet sagen mod storsvindleren Stein Bagger, der i december 2008 erkendte sig skyldig i omfattende bedrageri og dokumentfalsk. I januar 2009 blev han idømt 7 års ubetinget fængsel, efter han blev kendt skyldig i svindel for 831 millioner kroner.

Også andre svindlere havnede i Jens Madsens net, og ifølge tidligere justitsminister Karen Hækkerup (S) var han i sin tid den rigtige mand at få i PETs chef-stol:

»Jens Madsen har i syv år bestridt stillingen som øverste chef for en vigtig organisation med komplekse opgaver og stor opmærksomhed«, sagde Karen Hækkerup i en pressemeddelelse.

Hun fortsatte:

»Det har været naturligt og nødvendigt at tænke strategisk, administrativt og økonomisk, og han har stået i spidsen for at modernisere organisationen. Jens Madsen har de analytiske, ledelsesmæssige og kommunikative evner, der kræves af chefen for PET«.

Jens Madsen blev i PET ansat på en seks-årig kontrakt.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) har indkaldt til pressemøde om terrorredegørelsen. Mødet begynder klokken 18 onsdag aften.