Det blev kun til halvandet år i chef-stolen, før Jens Madsen måtte trække sig som leder af Politiets Efterretningstjeneste (PET).

Nyheden om hans uventede fratrædelse kom få timer inden den længe ventede redegørelse fra Rigspolitiet om politiets og PET’s indsats under terrorangrebene i København den 14. og 15. februar i år.

Her blev to civile dræbt og seks politifolk såret af terroristen Omar El-Hussein, inden han selv blev dræbt af politiets kugler i Københavns nordvestkvarter.

Læs også:

Justitsministeriet har ikke oplyst årsagen til Jens Madsens fratrædelse, men timingen indikerer, at der vil være en ikke ubetydelig kritik af PET i Rigspolitiets rapport.

Siden angrebet i februar har en lang række sager da også været fremme i medierne.

Blev tippet om Omar - et halvt år senere begik han terror
At Omar El-Hussein var en farlig mand, stod klart allerede i 2013, da han begik et uprovokeret knivoverfald på en fuldstændig tilfældig person på Ny Ellebjerg Station nær København.

Omar røg i fængsel, hvor Kriminalforsorgen holdt øje med ham, og i september 2014 blev det indberettet til PET, at Omar El-Hussein var radikaliseret og klar til at kæmpe for Islamisk Stat i Syrien.

Læs også:

22-årige Omar blev løsladt 30. januar i år. 16 dage senere skød politiet ham på et fortov efter de to terrorattentater. Et angreb, som muligvis kunne have været undgået.

Dårlig sikkerhed om arrangement med Muhammed-tegner
Angrebet fandt sted kort tid efter attentatet på satirebladet Charlie Hebdo i Frankrig. Alligevel var sikkerheden ikke skruet helt i vejret, da den svenske Muhammed-tegner Lars Vilks kom til kulturhuset Krudttønden i København.

Læs også:

Omar El-Hussein forsøgte uhindret at tvinge sig adgang til Krudttønden gennem bagindgangen, der ikke var overvåget af PET-agenter. Døren var dog låst. Bagefter var El-Hussein i stand til at gå helt frem til den rigtige indgang, hive sit automatvåben frem og skyde adskillige gange, inden ilden blev besvaret af PET-agenter.

Den efterfølgende sikring af jødiske institutioner
Der gik hele otte timer fra det første angreb til det andet angreb på en synagoge i Krystalgade. Alligevel havde PET tilsyneladende undervurderet truslen mod de jødiske mål, selvom det netop var fremgangsmåden i Frankrig.

Omar El-Hussein kunne uhindret passere på Krystalgade, gå helt op til synagogens indgang og åbne ild mod de to politibetjente og den private vagt, Dan Uzan, der mistede livet.

Læs også:

Eksperter har undret sig over, at politiet ikke havde afspærret Krystalgade og i øvrigt ikke sendt Uzan hjem.

Hvorfor kunne politiet ikke finde Omar?
Selvom Omar El-Hussein angreb to steder, hvor PET- og politibetjente var til stede, lykkedes det ikke at spore terroristen.

Han blev blot identificeret, og politiet stod derfor klar ved den 22-åriges hjemmeadresse. Ved et tilfælde dukkede han op - men hvad nu, hvis han havde taget flugten i stedet for at tage hjem?