Mor forsøgte forgæves at standse 17-årigs bryllup. Der var ingen hjælp at hente. Nu fremsætter DF lovforslag, som skal stoppe islamiske teenageægteskaber. V vil have minister til at indkalde imamer.

- Det er noget svineri. De unge piger kan ikke overskue konsekvenserne af at blive viet til muslimske mænd. Pigerne kommer til at leve under et helt andet samfundsmønster, end de er vant til. Imamerne ønsker selvfølgelig, at kvinderne skal leve efter islamiske forskrifter. Det betyder, at disse kvinder kommer væk fra de normer og værdier, som vores samfund bygger på.

Sådan kommenterer Lars Aslan Rasmussen, socialdemokratisk politiker på Københavns Rådhus, Berlingskes afsløring af, at imamer i Danmark stadig vier unge piger under 18 år med muslimske mænd. I dagens udgave af Berlingske fortæller en mor, Majse Hansen i Sorø, hvordan hun har mistet forbindelsen med sin 17-årige datter Nadia, efter at hun har indgået et såkaldt nikah-forhold til en ung muslimsk mand.

Efter dansk lovgivning er det ulovligt at foretage vielse af unge under 18 år uden forældrenes tilladelse .

- Jeg kan simpelthen ikke forstå, at vi i Danmark ikke håndhæver loven, siger Majse Hansen.

Minister nedsætter arbejdsgruppe

Socialminister Karen Hækkerup (S) vil nu nedsætte en arbejdsgruppe, som skal se på problemet. Hun vil bl.a. overveje at oprette et særligt kontaktpunk for piger og forældre, men det er ikke nok, mener Lars Aslan Rasmussen.

- Man skal forbyde disse vielser, og hvis imamerne ikke retter sig efter reglerne, så skal de udvises. Man bør også få lavet en statslig imamuddannelse, for der er en masse imamer, der ikke aner, hvad der foregår i det danske samfund og ikke respekterer det. Myndighederne skal få lavet nogle kontrakter med imamerne, så de skriver under på, at de vil overholde danske regler, siger Lars Aslan Rasmussen.

DF fremsætter forslag

Også Dansk Folkeparti (DF) ønsker at forbyde de islamiske teenageægteskaber

- Vi fremsætter enten lige inden eller lige efter jul et lovforslag, som kriminaliserer den slags handlinger. Forslaget kriminaliserer folk, som opretter eller fastholder parallelle retssystemer. Disse vielser er et resultat af sådan et parallelt retssystem. De har jo ikke retsvirkning i forhold til dansk lov, men for dem, som indgår det, har det paradoksalt nok retsvirkning. I nogle miljøer er disse vielser at regne for et ægteskab efter dansk lovgivning, siger folketingsmedlem Martin Henriksen (DF).

Ifølge lovforslaget vil både imamer og medvirkende familier, som har været med til at lægge socialt pres på de unge, kunne dømmes for at medvirke til teenageægteskaber.

- Det er grundlæggende forkert, at der er parallelle retssystemer i det danske samfund. Disse ægteskaber er med til at skabe splid i danske familier, og de unge mennesker, som indgår i disse ægteskaber, kan ikke overskue konsekvenserne. De er unge og forelskede, og det hele går lidt hurtigt, men det kan være meget vanskeligt at komme ud af det igen, siger Martin Henriksen.

Venstre: Indkald imamer til samtale

Ifølge Venstres socialordfører Eyvind Vesselbo skal man ikke vente et halvt år på, at et embedsmandudvalg kortlægger problemet. Der er brug for handling her og nu, mener han.

- Der er ca. 25 imamer i Danmark, som har ret til at foretage vielser. De skal klart og tydeligt have at vide, hvad der er dansk lov, og hvad der er dansk kultur, og konsekvenserne af deres handlinger. Ministeren må indkalde imamerne til en kammeratlig samtale og fortælle, at det her vil vi ikke finde os i. Og så må man kigge på, om man skal stramme op på lovgivningen, siger Eyvind Vesselbo, som støtter forslaget om at yde hjælp til familiemedlemmer og de mindreårige piger, som har indgået ægteskab og har fortrudt.