Husejere med planer om at sikre sig en ultralav rente i 30 år skal skynde sig. Superlånet med den meget lave - og ikke mindst faste - rente på 2,5 pct risikerer nemlig at måtte lade livet om få uger.

Det betyder ifølge en løselig beregning fra Danske Bank, at en boligejer, der har lånt to millioner kroner, vil gå glip af en besparelse på omkring 5-6.000 kroner om året. Det er med lidt grov hovedregning forskellen på at låne til 2,5 pct i rente og 3 pct, som formentlig vil blive det billigste, fastforrentede lån.

På onsdag vil den amerikanske centralbank, Federal Reserve, holde et møde om den amerikanske rente. Efter mødet vil de komme med en udtalelse, som formentlig vil være, at renten kommer til at stige i den nære fremtid. Hvis de taler om rentestigninger, så kan det inden længe være slut med superlånet.

- Hvis Federal Reserve giver et signal om, at de vil hæve renten, så går det stærkt. Også selvom de ikke har hævet renten endnu. Det internationale marked reagerer meget hurtigt på signaler fra Federal Reserve, så renten på lange lån stiger, og så bliver det danske lånemarked påvirket inden for få uger, siger Frank Øland, chefstrateg i Danske Bank.

Det danske lånemarked vil reagere på en amerikansk rentestigning ved at hæve renten. Og så holder bankerne og realkreditinstitutterne op med at låne penge ud til den lave rente på 2,5 pct.

Bunden er nået
Chefstrateg Frank Øland vil dog ikke umiddelbart opfordre danske lånere til at storme banker og realkreditinstitutter. Medmindre lånerne vil sikre sig deres nattesøvn.

- Det er, som vi plejer at sige, et spørgsmål om man vil sove godt om natten de næste 30 år, eller om man kan leve med ikke at vide, hvad ens renteudgifter er om fem år. Hvis Federal Reserve taler om en snarlig rentestigning, så vurderer jeg, at der er omkring en 50/50-chance for at 2,5 procent-lånet forsvinder inden for et par uger, siger Frank Øland, der understreger, at det er meget svært at spå om, hvordan markedet helt præcist reagerer.

Hvis boligejerne vælger at vente og se tiden an, kan de risikere, at toget med de meget lave renter er kørt. Og det kommer nok ikke tilbage inden for den nærmeste fremtid.

- Vi er i de seneste år gået fra 4 til 3,5 til 3 og helt ned til 2,5 pct i rente på et fastforrentet 30-årigt lån. Men den amerikanske økonomi klarer sig bedre og bedre, så vi har formentlig set bunden, siger Frank Øland.

Stadig flexlån
Selvom superlånet risikerer at fordufte, vil danske boligejere stadig kunne shoppe rundt i de populære og billige flexlån. De bliver nemlig ikke påvirkede af en amerikansk rentestigning. I hvert fald ikke i første omgang.

Renterne på de lange bolig følger den amerikanske rente, mens de korte renter på flexlånene følger den Europæiske Centralbank (ECB). Og ECB har ikke varslet stigende renter. Så Frank Ølands forventer, at flexlånene stadig vil være billige i 2015 og 2016, mens der kan komme rentestigninger i 2017.

Superlånene dukkede op første gang i midten af august, hvor Nykredit tilbød det 30-årige lavrente-lån.