En fejlslagen gratis 'Frost'-koncert i weekenden har fået en del forældre til at rase over arrangementer på de sociale medier. Et tegn på at curlingforældre er mere udbredt, end man skulle tro, mener en psykolog.

En gratis koncert ved Gammel torv i København i lørdags gik bestemt ikke som planlagt. Dét, der skulle have været en hyggelig dag med koncert med sangerinderne Maria Lucia og Christine Yde, der lægger stemmer til Disney-successen 'Frost', endte med alt for mange mennesker, grædende børn og - ikke mindst - rasende forældre, der brokkede sig over de dårlige forhold og manglende lyd.

Sangerinden Maria Lucia, der stod på scenen og oplevede det hele har fortalt, at hun 'krummede tæer over de voksnes opførsel', og hun er ikke den eneste.

Psykologen Pernille Kock mener, at episoden er et tydeligt tegn på, at fænomenet 'curlingforældre' - altså at man overbeskytter og 'fejer' for sine børn - er mere udbredt, end man skulle tro.

»De forældre, der reagerede med at blive SÅ frustrede over, at deres børn ikke kunne få opfyldt deres ønsker lige her og nu, opførte sig som curlingforældre af værste skuffe. De voldsomme reaktioner hos en del forældre i lørdags er tegn på, at det ikke kun er et fåtal, der udelukkende har deres eget barns behov for øje og som betragter det som en rettighed at få de ting, som de har forventet,« forklarer Pernille Kock, der er privatpraktiserende psykolog med stor erfaring med børn og unge.

Hun mener, at det er tegn på, at proportionerne er skredet for nogle forældre, når de kan være så ophidsede over en gratis koncert - og endda føle sig i deres gode ret til at brokke sig og skælde ud på sociale medier.

»Det er jo okay at børn på 3-5 år bliver kede af det og græder højlydt i en lille rum tid, når de bliver skuffede, men her er det jo så forældrenes ansvar at berolige dem og optræde som fornuftige væsener, i stedet for at 'køre med' på børnenes følelser,« mener hun.

Pernille Kock understreger, at det naturligvis ikke for forældrenes skyld, at arrangementet udviklede sig til at blive så stort og derfor ubehageligt for nogle af de fremmødte.

»Men det er jo den enkelte forældres ansvar at beskytte sit eget barn, så hvis man føler at ens barn er i fare, må man jo tage sine forholdsregler og gå igen. Hvis alle bare havde opført sig roligt og ikke skubbet, så var der nok ikke så mange der havde haft oplevelsen af at det blev ubehageligt,« lyder det fra psykologen, der dog ikke selv var til stede til koncerten.

Den slags egoistiske opførsel er med til at lære børn en uheldig lektie, mener hun:

»Når forældre opfører sig på denne måde, lærer de deres børn, at man skal have opfyldt sine egne behov - nærmest uanset konsekvenserne for andre. Man lærer desuden sit barn, at det er for dårligt, når man oplever skuffede forventninger, og så skal der skældes ud på andre,« påpeger hun.

I stedet burde de frustrerede forældre have set oplevelsen som en anledning til at lære deres børn, at livet af og til byder på skuffelser, men at det kan man sagtens klare.

»Ofte er dét, man er opkørt over, slet ikke vigtigt, når man lige får tænkt sig om. Det gælder om at sige: ’pyt’, så proportionerne kan blive rimelige igen,« råder hun.

Disneyland Paris, som var arrangøren bag 'Frost'-arrangementet, har undskyldt til de frustrerede 'Frost'-fans.

»Vi har forberedt arrangementet i flere måneder og har arbejdet tæt sammen med lokale eksperter og myndighederne. Vi er oprigtigt kede af det, hvis de høje forventninger hos nogle af de deltagende gæster ikke blev mødt,« lød det i går i en mail til BT.