Psykolog fra Red Barnet er ikke overrasket over, at børnehusene på et år har behandlet knap 1.000 misbrugssager mod børn, men glæder sig over, at sagerne nu bliver kortlagt.

De fleste danskere kan nok godt huske Brønderslev-sagen eller Tønder-sagen, hvor børn blev ofre for overgreb og misbrug.

For at undgå flere lignende sager blev fem børnehuse oprettet, og efter et år har husene allerede behandlet knap 1.000 misbrugssager mod børn. Det viser en rapport fra Socialstyrelsen.

Kuno Sørensen, psykolog hos Red Barnet, er ikke overrasket over det høje tal, men er glad for, at informationerne nu bliver samlet et sted.

»Tallet er desværre ikke overraskende, for vi ved godt, at der hver dag er børn, der bliver udsat for vold og seksuelle overgreb. Det nye og spændende ved tallene er, at vi nu får nogle samlede og sammenlignelige tal fra hele landet, hvor man har opgjort det på samme måde,« siger Kuno Sørensen.

Børnehusene er ifølge psykologen også med til at mindske belastningen for de berørte børn og deres familier.

»Det mindsker belastningen for barnet og familien, at de ikke selv skal rundt til forskellige myndigheder og fortælle den samme historie,« påpeger han.

Kuno Sørensen mener ligeledes, at kortlægningen af misbrugssager har en fremadrettet positiv effekt i forhold til den forebyggende indsats.

»Ved at samle oplysningerne sammen og have dem opgjort på samme måde, kan vi blandt andet bruge dem til at finde ud af, hvor man skal sætte ind, hvordan vi kan forebygge, og om der er nogen bestemte særlige sårbare grupper, som vi skal tage mere hånd om.«

Socialminister Manu Sareen (R) sætter også stor pris på børnehusenes fakta.

»Det betyder jo netop, at vi i fremtiden kan tage afsæt i den, og måle vores tilbud, vores forebyggende indsats, netop på baggrund af den viden, så vi bliver endnu bedre til at arbejde forebyggende,« udtaler ministeren til dr.dk.