Billedet af den kun treårige livløse dreng, Aylan Kurdi, i armene på en tyrkisk kystvagt, har vakt stor opsigt i hele verden. Billedet har chokeret og skabt debat, fordi det er en synlig konsekvens på den desperate flygtningesituation, som Europa står i, mener Red Barnet.

Torsdag morgen blev billedet bragt i flere internationale medier, heriblandt The Telegraph, Independent og Daily Mail, og bt.dk har også selv valgt at bringe det. Men billedet er også blevet ivrigt delt af privatpersoner på sociale medier.

Nogle af torsdagens forsider fra store internationale aviser.
Nogle af torsdagens forsider fra store internationale aviser. Foto: ANDY RAIN
Vis mere

Det undrer dog Red Barnet, at det først er nu, at verden for alvor får øjnene op for de konsekvenser, som især borgerkrigen i Syrien har. Det er ærgerligt, at de børn, der konstant lever under borgerkrigen i Syrien, ikke får samme opmærksomhed, som flygtningene får.

»Det er jo selvfølgelig fantastisk at se, hvordan folk bliver grebet af situationen i Europa. Men de billeder har vi jo haft i årevis fra Syrien og nabolandene. Vi ville ønske, at der var den samme medfølelse og omsorg for de børn, som dør inde i Syrien, som dem, der kommer til Europa. Der er langt flere, og de har det langt værre,« fortæller Kommunikationschef i Red Barnet, Claes Amundsen, og uddyber:

»Dem mangler der fokus på. Vores store desperation er, at vi har forsøgt at råbe politikere og borgere op. I Syrien har de ikke adgang til lægehjælp, og børnene har ikke gået i skole i fire år. Vi ville ønske, at vi kunne få samme empati for dem - også uden billeder af lig.«

LÆS OGSÅ:

Hvorfor billedet af den livløse treårige dreng overhovedet har fået så meget opmærksomhed, er der ifølge Claes Amundsen en naturlig forklaring på:

»Flygtningestrømmen har ramt Europa på samme måde som en togkatastrofe, det har eskaleret på ekstremt kort tid. Og det at vise billeder af døde mennesker, det er at overskride et tabu. Det er klart, at når man gør det, så får det opmærksomhed.«

LÆS OGSÅ:

Flygtningestrømmen mod Europa er for alvor kommet tæt på. Pludselig møder turister i især Grækenland og Tyrkiet flygtninge, der kommer ind på stranden i overfyldte gummibåde. Men turen over Middelhavet er langt fra ufarlig, og fordi turen er så usikker, og bådene bærer flere mennesker, end de kan klare, sker det oftere, at livløse kroppe bliver skyllet i land.

»Vi har pludselig øjenkontakt med de her mennesker. Vi møder dem på vores feriedestinationer, vi møder dem bogstaveligt talt på gaden. Det gør vi ikke med de børn, der er fanget i Syrien. Derfor handler det også om nærhed. Pludselig er det på vores eget dørtrin, men vi burde også se Syrien som vores dørtrin,« opfordrer Claes Amundsen.

LÆS OGSÅ:

Red Barnet anbefaler stadig, at billeder af døde børn ikke bliver delt på sociale medier. En anbefaling, der tager hensyn til især børn, der ikke selv vælger, hvad de vil udsættes for, når de er på internettet.

»Vi forstår godt, at der er trang til at dele billederne, fordi det er forfærdeligt, hvad der sker. I Red Barnet mener vi også, det er vigtigt at sætte fokus på krigen i Syrien, og vi går også tit til grænsen af, hvad der er til at holde ud at se på. Men vi synes, at hensynet til børnene, vejer så tungt, at vi beder folk om at lade være. Europas ledere ved godt, at børnene dør, og at børn er døde de sidste fire år i Syrien,« fortæller Claes Amundsen fra Red Barnet.