Hospitalerne i Vestdanmark gør ikke længere brug af Mitroflow-hjerteklapper, da de forkalkes hurtigere end andre. Der er ikke akutte sundhedsrisici, hvis man har en Mitroflow-klap, men hospitalerne indkalder alle patienter til samtale.

Tre regioner har besluttet ikke længere at bruge hjerteklappen af mærket Mitroflow, fordi en undersøgelse viser, at andre biologiske hjerteklapper har længere holdbarhed.

Det er Region Midtjylland, Nordjylland og Syddanmark, der har besluttet ikke længere at bruge Mitroflow-hjerteklapper, fordi de hurtigere forkalker og bliver utætte end andre hjerteklapper på markedet.

På sigt kan der være større risiko for, at patienter med den pågældende hjerteklap dør tidligere eller skal opereres igen, men ledende overlæge på Aarhus Universitetshospital Lars Ilkjær slår fast, at der ikke er risiko for at drætte om i nærmeste fremtid, hvis man har en Mitroflow-hjerteklap.

»Der er ikke akutte sundhedsrisici forbundet med denne hjerteklap, men den forkalker en lille smule hurtigere, så det er noget, der selvfølgelig skal kigges på. Det er ikke et uhyggeligt fund, men vi har fået vished om, at andre produkter er bedre,« siger Lars Ilkjær.

Mitroflow har netop vundet et fælles udbud af hjerteklapper i de tre vestdanske regioner, hvor den skulle være den foretrukne hjerteklap fra 2014, men ledelserne på universitetshospitalerne i de tre regioner har ikke været i tvivl om at sætte brug af Mitroflow-klappen i bero med øjeblikkelig virkning, mens der afventes yderligere undersøgelser, oplyser Region Midtjylland i en pressemeddelelse.

Lars Ilkjær understreger, at man ikke aktivt skal gøre noget, hvis man har fået indsat en af de omtalte hjerteklapper. Hospitalet sørger for at indkalde samtlige patienter til lægesamtale og ultralydsundersøgelse for at vurdere, om den enkelte patient har behov for supplerende behandling.

»Alle patienter med Mitroflow-klapper bliver automatisk kontaktet af deres hospital, som indkalder dem til en samtale og kontrol. Mange har allerede været det. Men jeg er nødt til igen at understrege, at der ikke er noget at være bekymret for på den korte bane,« siger Lars Ilkjær.

Aarhus Universitetshospital har indsat 443 Mitroflow-klapper, og det foregik især i perioden 2004-2007. I perioden 2008-2010 anvendte hospitalet nogle få Mitroflow-hjerteklapper, hvorefter man helt ophørte med at bruge Mitroflow-hjerteklapper.

Aarhus Universitetshospital har indkaldt samtlige patienter med Mitroflow-klapper til ultralydsskanning og lægesamtale.