Så er det blevet offentliggjort: Stegt flæsk med persillesovs er vinderen med 27.893 stemmer!

Siden 28. okotober i år har danskerne kunnet stemme om, hvilken ret der skal bryste sig af titlen som Danmarks nationalret.

Danskerne har stemt på deres yndlingsret, efter otte kokke fra hver sin landsdel præsenterede 24 retter - tre fra hver landsdel - og otte retter blev stemt i finalen. I alt er der afgivet 63.263 stemmer.

Venstres fødevareordfører Erling Bonnesen synes, det er en sjov, lille konkurrence fødevareministeren har lavet, men:

- Jeg synes ikke, vi kun har én nationalret - vi har mange. Og det gør jo ikke alle de andre retter dårligere, når der findes én vinder. Men både blå og røde politikere har en fælles udfordring, når det gælder om at sætte fokus på danske kvalitetsfødevarer. At vi producerer verden bedste fødevarer, som efterspørges over hele verden, skal fremhæves, siger Erling Bonnesen.

Ernæringsekspert Christian Bitz understreger det i positive i, at der sættes fokus på danskernes madvaner, og hvad vi godt kan lide at spise. Han synes, de otte finaleretter er et godt bud på klassiske, danske retter.

- Konkurrencen har ikke så meget med ernæring at gøre. Der er nogle retter, der er mere sunde end andre, men jeg synes ikke nødvendigvis, at en nationalret skal afpejle sundhed. Selvom det selvfølgelig står folk frit for at nytænke retterne og gøre dem mere sunde, siger Christian Bitz.

Sådan er stemmerne blandt de otte finaleretter fordelt:
Sønderjylland - stegt flæsk med persillesovs: 27.893
Østjylland - smørrebrød: 17.041
København - hakkebøf med bløde løg og spejlæg: 7.625
Nordjylland - krebinetter/karbonader med grønærter: 3.406
Midt- og Vestjylland - brændende kærlighed: 2.423
Fyn - æbleflæsk: 2.276
Bornholm - stegte sild: 2.113
Vestsjælland - stegt svinekotelet: 486