Trods modstand fra venstrefløjen og offentligt luftede bekymringer om, at hun ikke vil kunne være upartisk og repræsentere hele Folketinget, har Pia Kjærsgaard (DF) fredag middag indtaget formandsposten på Christiansborg.

87 folketingsmedlemmer stemte for, 16 stemte imod og otte stemte hverken for eller imod.

Dermed kunne Pia Kjærsgaard efter 31 år i Folketinget indtage formandsstolen til klapsalver. Hun går med egne ord ydmygt til opgaven og lover at være hele Folketingets formand.

Enhedslisten, SF og de Radikale stemte imod udnævnelsen, mens Socialdemokraterne og de fire blå partier stemte for.

Læs også:

folketinget. valg af ny formand

Som Folketingets nye formand har Pia Kjærsgaard det næsthøjeste embede i Danmark. Kun Dronning Margrethe står nu over DF-politikeren.

Lars Løkke Rasmussen (V) er Danmarks nye statsminister, men formelt står han under Pia Kjærsgaard, som efter lidt armlægning mellem Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, er blevet valgt til Folketingets formand.

Historiker og forfatter Lars Hovbakke Sørensen forklarer, hvorfor rollen som formand er så betydningsfuld.

»Grunden, til at man regner det for at være så højt et embede, er, at det er Folketinget, der bestemmer, hvem der skal danne regering, og hvem der skal være statsminister. Sådan har det været siden vi indførte parlamentarismen i 1901,« siger Lars Hovbakke Sørensen til bt.dk.

Læs også:

»Det er lidt som i en privat virksomhed. Folketingets formand er bestyrelsesformand og statsministeren er direktøren, som sammen med regeringen varetager den daglige ledelse af landet,« forklarer han.

Mange af os ser primært Folketingets formand under indslag i tv fra debatterne i Folketinget, hvor formanden skal holde styr på talerrækken og sørge for god ro og orden. Men Pia Kjærsgaard får som formand mange andre vigtige opgaver.

»Formanden er en person, som både har en stor betydning både formelt og reelt. Når Dronningen kommer og åbner Folketinget er det Folketingets formand, der tager imod hende. Og når der er statsbesøg, er formanden en vigtig officiel person, der er med til at modtage statsoverhovedet fra det andet land. Det er en person, som altid er med, når der sker noget vigtigt - på linje med statsministeren,« forklarer Lars Hovbakke Sørensen.

Læs også:

Pia Kjærsgaard bliver også en fast deltager ved fester og andre officielle begivenheder, når Dronningen får statsbesøg af andre royale overhoveder.

Som Folketingets formand får Pia Kjærsgaard samme millionhyre som statsminister Lars Løkke Rasmussen. Hun får også stillet en bil med chauffør og en bolig ved Christiansborg til rådighed.

DF-veteranen overtager posten som Folketingets formand fra Socialdemokraten Mogens Lykketoft.