»Hvordan skal jeg nå at købe julegaver?«. »Ups, hvornår får jeg lavet konfekt?«. »Når jeg nu det hele?«

Mennesker har omkring 70.000 tanker dagligt, og omkring julen er mange af tankerne udtryk for bekymringer, der kan udvikle sig til en form for stress.

Måske er derfor, at psykologer får et stigende antal klienter med stresssymptomer op til jul.

Psykolog Pia Callesen, der er daglig leder af Center for Kognitiv Terapi og Supervision i København og Næstved, har lige udbudt et tre-ugers julekursus om at håndtere stress. Det blev overbooket i løbet af rekordtid.

Pia Callesen lærer folk at kontrollere de negative tanker, så man bruger mindre tid på dem.

»Det bedste råd er at sætte en begrænsning på, hvor meget tid man vil bruge om dagen på sine bekymringer. Man kan fx sætte 10 minutter eller en halv time af om dagen til at bekymre sig. Resten af tiden er det bedst at lade de tanker der kan ’trigge’ stress være i fred,« råder Pia Callesen og fortsætter:

»Tanker kan ses som tog på en perron. Det er dig der vælger, hvilket tog du står på, dvs.hvilke tanker du engagerer dig i. Man kan lære, at lade de tog eller tanker som ikke gør noget godt for en, passere og køre videre.«

Pia Callesens gode råd er:

1. Begræns din bekymringstid til f.eks 10-15 minutter om dagen.

2. Lad tankerne passe sig selv. Når stresstankerne opstår, skal du ikke fastholde fokus på dem, men i stedet fortsætte med at engagere dig i det, du ellers var i gang med, f.eks at lave aftensmad eller lægge børnene i seng.

3. Lad være med at tænke på stress som noget negativt, men væn dig til at anskue stressresponsen som ekstra energi til at klare julens udfordringer.