Se og Hør-sagen får nu Folketinget til at kræve, at også offentlige virksomheder kan straffes, hvis de sjusker med borgernes personfølsomme data.

Se og Hørs mangeårige overvågning af kendte og kongeliges kreditkort-brug via den såkaldte tys-tys-kilde, der arbejdede for Nets, får nu Folketinget til at komme med konkrete anbefalinger til, hvordan man i fremtiden beskytter borgernes cpr-numre og andre personfølsomme data bedst muligt.

Efter Se og Hør-skandalen rullede tilbage i maj sidste år, blev der nedsat en tværpolitisk arbejdsgruppe bestående af samtlige af Folketingets partier, og det er den gruppe, som nu er kommet frem til en række stramninger.

Fremover skal man bl.a. kunne komme efter også offentlige virksomheder, som ikke beskytter borgernes cpr-numre og andre personfølsomme data godt nok. Både med politanmeldelse og bøde. Som det er i dag kan Datatilsynet kunne udstede forbud og påbud til private virksomheder, som ikke overholder loven, men ikke til offentlige virksomheder og myndigheder.

Derudover skal Datatilsynet skal styrkes, og der skal laves en fælles strategi for den samlede offentlige sektor, så man bedre beskytter borgernes følsomme og fortrolige oplysninger.

Anbefalingerne er støttet af alle medlemmerne i gruppen, som tæller samtlige af Folketingets partier.

- Selv om Nets og Se og Hør-skandalen var en ubehagelig affære, har den for alvor formået at sætte datasikkerhed øverst på dagsordenen. Det digitale samfund giver mange muligheder, men der er desværre også en bagside af medaljen, da de mange oplysninger, som vi afgiver til forskellige instanser, og de spor, vi sætter os elektronisk, også kan lækkes, sammenkøres, hackes eller misbruges. Det er derfor fantastisk, at alle partier står sammen om anbefalinger, som skal sikre borgeren bedre i den henseende, udtaler Karina Lorentzen Dehnhardt, SF.

Det bakker Venstres Karsten Lauritzen op om:

- Datasikkerhed og beskyttelse af personfølsomme oplysninger er for alvor rykket op på den politiske dagsorden, efter de it-sikkerhedsskandaler vi har set de sidste år, og jeg er glad for, at vi i Folketinget ikke blot tager danskernes berettigede bekymringer om deres sikkerhed alvorlig, men også i enighed kan pege på en lang række løsninger, udtaler Karsten Lauritzen.

Det retslige efterspil i selve Se og Hør-sagen lader endnu vente på sig. Københavns Vestegns Politi efterforsker sagen på niende måned, herunder både Se og Hør og Nets, som den såkaldte tys-tys-kilde arbejdede for.