Det er langtfra første gang, at Skat får kritik for at handle på kanten af eller ligefrem i strid med loven. Og det er heller ikke første gang, at det danske skattevæsen bliver et anliggende for EU-Kommissionen.

BT kunne sidste år fortælle, at et notat afslørede, at Skat i strid med reglerne havde truet sig til fortrolige teleoplysninger, som kunne bruges i forbindelse med skattesager.

Endte hos EU-Kommissionen

Ifølge Erhvervsstyrelsen var udleveringen af følsomme oplysninger til brug for skattekontrol i strid med EUs såkaldte e-datadirektiv, der fastslår, at teleselskaberne har pligt til at beskytte fortrolige oplysninger om deres kunder.

Sagen endte hos EU-Kommissionen, der skal beslutte, om Skats praksis har været i strid med EU-reglerne.

Professor Søren Sandfeld Jakobsen fra Aalborg Universitet fastslog over for BT, at det var ’helt utænkeligt’, at ’kommissionen skulle mene andet end, at disse oplysninger ikke kan udleveres’.

Sagen er endnu ikke afgjort.

På gyngende grund

Skat fik også sidste år kritik for at være juridisk på gyngende grund i et forsøg på at fiske efter dybt fortrolige klientoplysninger hos advokater. Det skete efter, at BT blandt andet kunne fortælle, at advokaten Kim Hansen fra Integra Advokater havde modtaget et brev fra en skattemedarbejder, der afkrævede ham al ’korrespondance’, han havde haft med to klienter i perioden 2007-2012, uden at der forelå nogen mistanke. En ekspert mente, at Skat bevægede sig alvorligt tæt på misbrug af skattekontrolloven.

I dag er der et retssikkerhedsmæssigt eftersyn af skattekontrolloven.

Endelig fik Skat også voldsom kritik sidste år af Rigsrevisionen for at sende forkerte ejendomsvurderinger på gaden, hvilket er blevet afvist af Skatteministeriet. Sagen har dog betydet, at et ekspertudvalg har udarbejdet anbefalinger til et helt nyt vurderingssystem.