Antallet af myg er lige nu lavere, end det plejer at være om sommeren, men et enkelt kraftigt regnskyl kan få blodsugerne til at vælte frem igen.

Der er lige nu en særligt god grund til at komme ud i naturen og nyde den danske sommer.

Risikoen for at blive stukket af myg er nemlig lavere end normalt, viser optællinger af stikmyg, som DTU Veterinærinstituttet foretager ugentligt.
»Det ser rigtig, rigtig fredeligt ud,« siger Rene Bødker, der er epidemiolog ved Veterinærinstituttet.

»Det er et klassisk år, hvor der generelt ikke har været ret meget nedbør, og så er der ikke ret mange myg,« siger han til Videnskab.dk.

I slutningen af juni og begyndelsen af juli var myggeplagen på sit normale niveau, men en uge inde i juli knækkede kurven, og antallet af stikmyg er nu på det laveste niveau for årstiden, siden DTU Veterinærinstituttet begyndte at opsætte fælder og tælle myg i 2011.

Ifølge DMI's vejrarkiv er der på landsplan faldet mindre regn end normalt fra den sidste uge af juni og frem til den seneste myggeoptælling 19. juli.

Læs mere på Videnskab.dk: Blodrester fundet i 46 mio. år gammel myg

Desuden har der ikke været nogen meget kraftige og længerevarende regnskyl i perioden, så der er ikke blevet skabt så mange vandpytter og andre midlertidige vandsamlinger, hvor langt de fleste myggearter plejer at lægge deres æg.

Der er dog en enkelt art, der er ligeglad med, hvor meget det regner, og det er sumpmyggen. Den lægger nemlig sine æg i permanent vand som søer og damme.

Lige nu er der for alvor ved at komme liv i sumpmyggene, og i de kommende uger forventes sumpmyg at være den dominerende myggeart i Danmark.

Læs mere på Videnskab.dk: Derfor elsker myg din hud

»Hvis man bor i nærheden af Furesøen eller bare et lille gadekær med vandplanter i, så vil man lægge mærke til, at sumpmyggen er fremme. Men de, der bor længere væk fra permanente vandhuller, vil opleve, at der er ganske få myg i øjeblikket,« siger Rene Bødker.

De stikkende insekter kan dog hurtigt gøre comeback, hvis der kommer et overordentligt stort regnskyl. Måske kan lørdagens skybrud i det sydlige Jylland, hvor enkelte steder fik en hel måneds regn i løbet af dagen, være skyld i, at der om et par uger igen vrimler med myg i den del af landet.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Skovflåten – hvor farlig er den?

Videnskaben bekræfter: Vi sover dårligere ved fuldmåne

For flere spændende artikler om ny forskning tilmeld dig Videnskab.dk’s nyhedsbrev her