Den store sparerunde i Region Hovedstaden kan ramme de akut syge. Direktionen vil lukke akutklinikken på Frederiksberg, og der lægges også op til forkorte åbningstiderne på skadestuen i Gentofte.

Tusindvis af akut syge borgere i hovedstadsområdet kan blive nødt til at søge længere væk fra deres bopæl for at blive behandlet for deres lidelser, end de har været vant til.

En stor sparerunde på hospitalerne i Region Hovedstaden kan komme til at føre til lukning af akutklinikken på Frederiksberg Hospital, som i dag behandler mellem 2.000 og 3.000 patienter om måneden.

I alt er hospitalerne blevet pålagt at finde besparelser for op imod 400 mio. kr. på deres budgetter for 2017. Bispebjerg-Frederiksberg Hospitals andel er på 36,5 mio. kr., og det får nu direktionen på hospitalet til at foreslå at lukke akutklinikken på Frederiksberg-matriklen, så patienterne fremover i stedet primært vil blive henvist til behandling på den døgnåbne akutmodtagelse på Bispebjerg Hospital.

»Der er ikke noget godt i den slags sparerunder, men vi mener, at det vil være en af de strukturelle besparelser, som vil gøre mindst ondt på patienter og personale,« siger vicedirektør Kurt Espersen.

Fire kilometer og fem milioner kr.

Han henviser bl.a. til, at der blot er ca. fire kilometer mellem Frederiksberg og Bispebjerg hospitaler.

En lukning af akutklinikken vurderes at kunne give en besparelse på lidt over fem mio. kr.

På Herlev-Gentofte Hospital lægges der op til at lukke akutklinikken på Gentofte én time tidligere end i dag, hvor der er åbent til kl. 22, fortæller hospitalsdirektør Klaus Lunding. En total lukning som på Frederiksberg kommer ikke på tale, da der ikke er kapacitet på akutmodtagelsen på Herlev til at kunne håndtere det øgede patienttal.

Besparelserne skal i stedet findes på de øvrige afdelinger. Blandt andet lægges der op til at nedlægge den fødselsforberedende holdundervisning til fordel for auditorieundervisning ligesom det foreslås at nedlægge jordemoderkonsultationen i Ballerup. Alt i alt skal der nedlægges 150 årsværk, heraf forventes 50 regulære fyringer.

Hvidovre-Amager Hospital står til at skulle spare 73,5 mio.kr. Meldingen fra direktionen er dog, at man ikke vil foreslå at lukke akutklinikken på Amager, som tidligere har været i farezonen. Der vil heller ikke komme forslag om at lukke akutklinikken på Glostrup Hospital, som også hører under Hvidovre-Amager Hospital.

I stedet lægges der op til en blanding af brede, såkaldte grønthøster-besparelser i afdelingerne, særlige besparelser på »udvalgte områder« samt krav om øget aktivitet i de afdelinger, hvor der forventes at være patienter til det.

Skrabet økonomiaftale

Besparelserne kommer i kølvandet på en relativt skrabet økonomiaftale, som Danske Regioner og regeringen indgik i juni. Region Hovedstaden rammes desuden af ændringer i bloktilskuddet, som gør, at sparekravene er større hér end i de øvrige fire regioner, der også har gennemført store sparerunder i de forudgående år.

Spareforslagene præsenteres snart for politikerne i regionsrådet, der i sidste ende skal afgøre, om de skal gennemføres eller ej. Hér er Socialdemokraternes budgetordfører Lars Gaardhøj på forhånd ikke meget for at skære ned på akut-området og vil stille spørgsmål til forslagene på det felt. Men han medgiver også, at det er en stor spareøvelse, man pålægger hospitalerne, og at »det kan komme til at gøre ondt«.