En af NASA’s mest sete videoer nogensinde har skabt opmærksomhed verden over og har bl.a. fået selveste Tom Hanks til at konstatere, at det er det smukkeste, han nogensinde har set. Videoen er lavet af danskere.

Daily Mail, BBC, Huffington Post, Discovery, The Guardian, Der Spiegel, Le Monde, Los Angeles Times… En video udsendt af den amerikanske rumfartsorganisation NASA er blevet bragt af medier verden over og blevet omtalt som både ’spektakulær’, ’episk’, ’fantastisk’ og ’forbløffende’.

Selv i Hollywood har stjernerne opdaget videoklippet, som for første gang nogensinde har filmet fra rummet, hvordan Månen kredser rundt om Jorden.

Du kan se klippet hos Videnskab.dk

- Dette er det smukkeste klip, jeg nogensinde har set, har den amerikanske skuespiller Tom Hanks skrevet på sin Twitterprofil om NASAs videoklip.

Hvad Tom Hanks og de fleste andre YouTube-seere formentlig ikke ved, er, at videoklippet er blevet produceret i en gul murstensbygning på Elektrovej i Lyngby. De to hovedkræfter bag fremstillingen af filmen er nemlig de danske ph.d.-studerende David Pedersen og Andreas Jørgensen fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

Læs også hos Videnskab.dk: Forskere: Vi har løst historiens største UFO-mysterium

- Det er ret utroligt, at videoen er blevet en af NASAs mest sete nogensinde, og den er blevet bragt af medier over hele verden. Men til trods for at videoen er lavet af to danske ph.d.-studerende, er den stort set blevet overset af alle danske medier, lyder det fra de studerendes vejleder, professor John Leif Jørgensen.

De to kameraer, som har taget billederne i NASAs videoklip, er blevet håndbygget i et højteknologisk laboratorium på øverste etage i den gule murstensbygning på Elektrovej. Kameraerne er udviklet af John Leif Jørgensen og andre forskere fra DTU, og de sidder i dag på den ene vinge af NASAs rumsonde Juno.

Læs også hos Videnskab.dk: Rygter: Knogle fra alien fundet på Mars 

Juno er på vej mod planeten Jupiter, og de to DTU-kameraer fungerer som et stjernekompas - det hjælper rumsonden med at navigere efter stjernerne og finde ud af, hvad der er op og ned, hvilket kan være temmelig svært i rummet.

Rumsonden blev sendt af sted fra Jorden i 2011, og Juno var et smut forbi Mars, før den i oktober 2013 vendte tilbage mod sin hjemplanet.

Her udnyttede Juno Jordens tyngekraft til at få ekstra fart på og blive slynget af sted mod sit endelige mål Jupiter. Det var netop under denne rejse ind mod sit ’spark’ fra tyngdekraften, at Junos danskbyggede kameraer fangede Månen i sit kredsløb om Jorden.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Myten om Atlantis – fup eller fakta?

Nu er verdens smukkeste naturbilleder kåret

Forskers sexvideo set over tre millioner gange