Antallet af selvmordsforsøg med smertestillende medicin fortsætter med at styrtdykke, viser opgørelse.

København: Færre tager smertestillende medicin som Panodil, Kodymagnyl og aspiriner, hvis de vil forsøge selvmord.

Det sker, efter at der er indført nye regler, som gør det sværere at købe smertestillende præparater i store mængder, skriver Berlingske.

Det fremgår af en opgørelse fra Landspatientregisteret, som sundhedsminister Sophie Løhde (V) netop har fremlagt for Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg.

På bare ét år - fra 2013 til 2014 - faldt antallet af indlæggelser efter selvmordsforsøg med smertestillede piller som Panodil og Kodymagnyl med 48 procent, og antallet af indlæggelser er faldet yderligere med 11 procent fra 2014 til 2015.

Antallet af indlæggelser faldt således fra 821 i 2013 til 431 i 2014 - af de 431 var de 332 kvinder, 156 var mellem ti og 19 år - og antallet af indlæggelser faldt yderligere til 337 i 2015. Tallene for 2015 er ikke opgjort på køn.

Det glæder professor i psykiatri Merete Nordentoft fra Københavns Universitet.

- Det er en rigtig succeshistorie. Præcis, hvad vi håbede på. Det betyder jo, at nogle af de selvmordsforsøg, som foretages impulsivt med store doser smertestillende medicin, de kan forebygges.

- Det er derfor, vi har arbejdet i årevis på at få gennemført de her pakningsbegrænsninger, siger hun til Berlingske.

Kurven er for alvor knækket, efter at Sundhedsstyrelsen i efteråret 2013 ændrede reglerne for køb af svagt smertestillende medicin, så man ikke længere kan købe store pakker med smertestillende piller på apoteket i håndkøb.

I dag er det kun muligt at købe pakker med maksimalt 20 piller i håndkøb. Loven forhindrer dog ikke apotekerne i at sælge to eller flere pakninger ad gangen.

Hvis man ønsker at købe pakker med 100 eller 300 piller, kræver det en recept.

Siden er det samlede antal selvmordsforsøg faldet fra 4424 i 2013 til 3141 i 2015.

Brugen af piller til selvmordsforsøg er særligt udbredt blandt piger og unge kvinder, som derfor har fået tilnavnet "Panodil-pigerne".

En omfattende rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd viste i december 2014, at syv procent af de unge kvinder mellem 15 og 19 år har forsøgt selvmord, og gruppen af ti-19-årige piger og kvinder har siden 1998 tegnet sig for det største antal indlæggelser efter selvmordsforsøg med smertestillende piller.

Derfor glæder det sundhedsministeren, at også de i højere grad holder sig fra pillerne.

- Det er glædeligt, at vi formentlig har undgået en lang række selvmordsforsøg og forgiftninger blandt unge kvinder, som forsøger at tage livet af sig med en overdosis hovedpinepiller fra mors og fars medicinskab.

I det her tilfælde har den faglige anbefaling rent faktisk reddet liv, og det kan vi kun være tilfredse med, skriver Sophie Løhde i en skriftlig kommentar.

/ritzau/