Juleferien står for døren, og hvis du bor i Region Hovedstaden, så skal du væbne dig med tålmodighed og krydse fingre for, at familien ikke får brug for lægehjælp.

Akuttelefonen har været udskældt siden den blev lanceret ved årsskiftet, bl.a. pga for lange ventetider.

Målsætning er, at 90 pct af henvendelserne til Akuttelefonen skal besvares inden for tre minutter. Det mål er ikke nået efter 11 måneder.

Opgørelsen efter november måned viser, at det kun er 45 pct af de 75.000 opkald til til Akuttelefonen, der bliver besvaret inden for tre minutter.

Den ansvarlige vicedirektør, Birgitte Rav Degenkolv siger til Kristeligt Dagblad, at hun helst ikke vil sige noget om, hvornår det lykkes at nå målsætningern.

»Det korte svar er, at der skal flere læger og sygeplejersker til. Vi mangler 25 procent på nuværende tidspunkt,« siger Birgitte Rav Degenkolv til Kristeligt Dagblad.

Hun erkender, at det heller ikke er lykkedes at få personale nok til at håndtere Akuttelefonen i helligdagene omkring jul og nytår.

Det konservative medlem af Region Hovedstaden, Lene Kaspersen, går nu direkte ud og opfordrer borgerne til at kontakte 112, hvis de bliver desperate over ikke at kunne komme igennem.

»Ja, jeg er dybt rystet over situationen. Det er bestemt ikke godt nok. Jeg er meget bekymret,« siger Lene Kaspersen og fortsætter:

»Min opfordring er foranlediget af et konkret eksempel med en dame på næsten 70 år. Hun er selv fysioterapeut, og havde fået blindtarmsbetændelse. Først fik hun en sygeplejerske i røret, der tog tjeklisten og begyndte at spørge, om hun kunne hoppe og stå på et ben. Da hun endelig blev stillet om til en læge, blev hun bedt om at gøre det igen, og så i øvrigt lægge sig ned på gulvet og trykke sig selv på maven og sige til, hvis det gjorde ondt.«

Lene Kaspersen er vred og dybt bekymret for situationen. Den 70-årige kvinde endte med at blive opereret for blindtarmsbetændelse, men der har været tre kendte situationer, hvor ventetiden ikke kan 'udelukkes at have haft betydning for dødsfald'.

»Altså hvis vi skal undersøge os selv, hvad skal vi så med lægerne? Problemet med Akuttelefonen skal løses, og det betyder, at man er nødt til at genoptage forhandlingerne med lægerne,« siger Lene Kaspersen (K).

Der har foreløbigt ikke været muligt at træffe formanden for Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp-Andersen (S) for en kommentar.