Bruddet har været undervejs gennem længere tid. Stifteren af den kendte københavnske restaurantkæde Cofoco, Torben Klitbo, har gennem flere år brugt mere og mere af sin tid og penge på nye projekter.

Nu fører uenighed om, hvad pengene i restaurantimperiet skal bruges på i fremtiden til, at Torben Klitbo ryger helt ud af ejerkredsen af restaurantdelen af Cofoco, som er hans livsværk, og som blandt andet består af restauranterne Höst, Llama og Scarpetta.Det betyder et endeligt, forretningsmæssigt brud for Klitbo med makkeren Christian Lytje, som blev en del af Cofoco kort efter Klitbo åbnede sin første Cofoco-restaurant på Vesterbro i København i 2004.

Allerede i 2013 stod det klart, at der var sprækker i makkerparret Klitbo-Lytje. Her delte de virksomheden op, så Lytje ikke var medejer af den del af Cofoco, der blandt andet fremstiller takeaway- og convieniencemad blandt andet med leveringer til 7Eleven fra et megastort køkken i Københavns Lufthavn.

Den del af virksomheden har længe haft haft svært ved at tjene penge. Derimod tjener de i alt 13 restauranter i København under Cofoco-paraplyen gode penge. Sidste år omsatte de 13 restauranter for ca. 180 mio. kroner og gav et samlet resultat på ca. 20 mio. kroner. Og her er kimen til uenigheden mellem Klitbo og de øvrige ejere i Cofoco.

Udover Christian Lytje drejer det sig om August Lund, der indtil for et par år siden var højtplaceret finansmand i Goldman Sachs i London. I dag er han privatinvestor. August Lund trådte ind i ejerkredsen i Cofoco i 2012.

»Restauranterne har længe været en god forretning, og det muliggjorde, at vi kunne ekspandere ret kraftigt på andre områder end restauranterne. Men vi vil også gerne ekspandere og udvikle restauranterne. Det er et meget spændende marked i København, hvor vi allerede spiller en væsentlig rolle, og det vil vi gerne fokusere endnu mere på,« siger Christian Lytje.

Klitbos exit giver comeback til finansmanden Thomas Rudbeck i Cofocos ejerkreds. Thomas Rudbeck er tidligere investor i Cofoco, men solgte sine aktier til de andre medejere for et års tid siden. Med den nye og mere fokuserede strategi på restauranterne er han dog klar til at investere i restaurantkæden igen.

Thomas Rudbeck har haft flere højtplacerede stillinger i Nordea, men i 2007 brød han sammen med nogle kolleger ud af Nordea og etablerede deres eget fondsmæglerselskab, Capital Four. Da Capital Four tidligere i år blev solgt til kapitalfonden Northill Capital solgte Rudbeck sin sidste andel af fondsmæglerselskabet og er i dag også privatinvestor.

»Mine partnere kommer fra en helt anden baggrund, og det er stor fordel at have nogle kompetente folk med om bord til at tage de vigtige strategiske diskussioner om fremtiden sammen med,« siger Lytje.

Han peger på, at Torben Klitbo længe har trukket i en anden retning end ham selv.

»Det handler ikke om penge, men om hvad vi hver især i ejerkredsen synes er sjovt at beskæftige os med. Der brænder Torben for noget andet, end jeg gør, og derfor laver vi nu det her skifte. Der er ikke nogen sure miner, og vi skilles rigtigt fint på den her måde. Den store ændring i forhold til restauranterne er, at Torben er helt ude af ejerkredsen, fordi han ønsker at fokusere på nogle andre ting,« siger Christian Lytje.

For Torben Klitbo er det et lidt vemodigt farvel til restaurationsbranchen.

»Nu skal jeg pludselig til at betale fuld pris, når jeg skal ud og spise næste gang, det bliver da lidt mærkeligt. Men så kan jeg også gå ud og spise på nogle nye restauranter, og det er nok meget sundt,« siger han.

Ifølge Torben Klitbo har han set anderledes på virksomheden end makkeren Lytje, og det har spillet ind på den ændrede ejerstruktur.

»Vi behøver ikke at pakke tingene ind. Vi har da været uenige om nogle ting, blandt andet om hvilke restauranter vi ville lave. Vi har sagtens kunnet sidde over for hinanden og tale om tingene. Men vi har ikke været helt enige. Jeg har så fokuseret mere på min afdeling, og Christian har fokuseret på restauranterne,« siger Klitbo og tilføjer: »Jeg er iværksætteren, og convenience-markedet er sindsygt spændende, og jeg skal brænde for det, jeg gør. Vi skal ikke sidde og være uenige om farven på en væg, så skal de hellere køre de restauranter. Jeg har masser af andet, jeg gerne vil lave. Det er da lidt mærkeligt at være ude, men det føles rigtigt. Og så er det jo nok ikke sidste gang, jeg laver en restaurant, hvem ved,« siger Torben Klitbo.

Produktionen af færdigretter ligger i selskabet Copenhagen Airport Solutions (CAS), der blandt andet laver færdig- og frostprodukter under Cofoco-navnet, og det fortsætter også efter ændringerne i ejerkredsen af restauraterne. Derudover sælges det også i takeaway-butikker under navnet Le Marché.

Med den nye ejerkreds i Cofoco-restauranterne snævres strategien også ind til kernen. Det betyder, at tidligere planer om at ekspandere i Jylland er lagt på is.

»Vi vil gerne bruge pengene fra restauranterne til at investere i de restauranter, vi har, og nye restauranter i København, men ikke i andre projekter. Det betyder også, at den tidligere strategi om at gå uden for København og åbne restauranter i Jylland er droppet,« siger Lytje.

Det betyder også, at to restauranter under navnet Italy, som lå under CAS, nu ryger over i Cofoco-regi. De to ligger henholdsvis på Amagerbro og i Søborg. Planen var, at Italy var tænkt som en slags kæde i kæden og skulle have ligget strøet ud over Jylland.

»Det gør vi ikke alligevel. Så Amagerbro og Søborg er det længste væk, vi kommer fra København for nu. Der er masser af yderligere potentiale i København, og vi vil gerne fokusere på det, vi kender. Så må Madklubben godt få Aarhus. Derudover har vi nogle interessante tilbud fra udlandet, som vi ser mere potentiale i,« siger Christian Lytje og kommer med en stikpille til ærkerivalen Madklubben.

Er der et loft for, hvor mange restauranter I kan have i København?

»Det er ikke vigtigt, om der er ti, eller der er 25. Det handler mere om at lave nogle projekter, der giver mening, og som vi synes er sjove,« siger Christian Lytje.