Klinikken for udokumenterede migranter får 200 besøg hver måneden. Røde Kors efterlyser offentlig behandling til illegale gravide udlændinge.

Siden Røde Kors, Dansk Flygtningehjælp og Lægeforeningen i 2011 startede en sundhedsklinik for mennesker, der ikke har opholdstilladelse, er antallet af henvendelser steget for sidste år at nå nye højder, viser Røde Kors’ årsrapport om klinikken ifølge Politiken.

I det første år fik klinikken 100-200 henvendelser om måneden, mens det tal sidste år var steget til 200-250 patienter i mange af månederne.

I 2013 blev der oprettet 637 nye journaler, så der nu er 1630 patienter i arkivet.

»Vi bliver ved med at drive klinikken, indtil nogen kommer til fornuft og sikrer, at disse mennesker, der er blandt de allermest sårbare i vores samfund, får ret til almindelig lægebehandling,« siger præsident for Dansk Røde Kors Susanne Larsen.

Har man ikke ret til at opholde sig i Danmark, så kan man heller ikke bruge det almindelige sundhedsvæsen, med mindre man har brug for akut hjælp.

Røde Kors kritiserer, at gravide ikke kan få undersøgt deres ufødte barn. Stadig flere gravide henvender sig i kælderlokalerne på Vesterbro, hvor »Klinikken for udokumenterede migranter« har til huse.

Det drejer sig typisk om 5-10 vordende mødre hver måned.

Susanne Larsen påpeger, at FNs børnekonvention stadfæster, at børn, også dem, der ikke er født endnu, har ret til at få alle deres sundhedsproblemer håndteret, men det får de ufødte ikke glæde af, fordi mødre uden opholdstilladelse kun har ret til at benytte det offentlige sundhedssystem i forbindelse med selve fødslen.

»Vi så gerne, at ministeren fastslog, at reglerne skal forstås sådan, at gravide får adgang til at blive behandlet i det offentlige system, herunder få foretaget svangerskabsundersøgelser,« siger Susanne Larsen.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) mener, at det er en svær balancegang.

»Hvis man opholder sig illegalt i Danmark, skal vi sørge for, at folk ikke bliver givet en velfærdsvask, men bliver sendt tilbage, hvor de hører til. På den anden side synes jeg ikke, at vi skal være et land, der møder en bekymret gravid med bureaukrati og rynkede øjenbryn«, siger Nick Hækkerup til Politiken.

Han kan dog på nuværende tidspunkt ikke vurdere, om udviklingen i klinikken bør give anledning til politisk handling.

SFs sundhedsordfører, Özlem Cekic (SF), mener, at Klinikken for udokumenterede migranter gør et fantastisk stykke arbejde.

»Udokumenterede migranter er en meget udsat gruppe, som ikke kan få forebyggende sundhedshjælp, før det er akut og i nogle tilfælde også for sent. Det er især kritisabelt, når gravide ikke kan få hjælp,« skriver hun i en mail til Berlingske Nyhedsbureau.

Özlem Cekic vil nu bede justitsministeren og sundhedsministeren vurdere om afvisningen af illegale gravide på danske hospitaler strider mod FNs børnekonvention.