Antabus har i mange år været det mest anvendte medikament i behandlingen af alkoholikere, men det ønsker Sundhedsstyrelsen at ændre med nye nationale kliniske retningslinjer for alkoholbehandling. Samtidig skal der også være fokus på familie og pårørende.

Alkoholikere er i mange år blevet behandlet med lægemidlet antabus, men nu vil Sundhedsstyrelsen med nye nationale kliniske retningslinjer for behandling af alkoholafhængighed gøre op med opfattelsen af, at midlet kan udrette mirakler i alkoholbehandling. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Effekten af antabus er usikker, og der kan være bivirkninger ved brugen, fortæller Kit Broholm, som er chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen, til Kristeligt Dagblad.

»Derfor anbefaler vi nu, at antabus kun tilbydes efter nøje overvejelse, og hvis det er et ønske hos den drikkende. Man er nødt til at erkende, at antabus ikke er det mirakelmiddel, man håbede, det var. Der er en udbredt opfattelse i befolkningen af, at antabus er den rigtige behandling. Derfor skal de kliniske retningslinjer også bidrage til at punktere den myte,« siger hun til avisen.

Antabus er det suverænt mest anvendte medikament i alkoholbehandling. Det virker ved, at hvis man drikker trods indtagelse af antabus, bliver man syg med svedeture, hjertebanken og opkast.

De nye nationale retningslinjer lægger også op til, at man skal have en større fokus på familien i alkoholbehandlingen, fordi det kan nedsætte misbrugerens alkoholforbrug. Forskning viser nemlig, at det kan motivere den drikkende til at starte behandling, ligesom det også forbedrer trivslen hos de pårørende.