En række patienter i både Sverige, Danmark og Norge har klaget over en svensk læges fejlbehandlinger, men Sundhedsstyrelsen greb først ind, da han bragte en dansk patient i livsfare.

I både Sverige, Norge og Danmark har patienter, pårørende og læger klaget over den svenske læge Mikael Nordfors behandlinger.

Han har både fået advarsler og været sat under skærpet tilsyn, men først efter han havde udsat en dansk patient for en livsfarlig behandling, blev han i juli stoppet af Sundhedsstyrelsen i Danmark, som fratog ham hans danske autorisation midlertidigt, skriver DR.

Lægen har igennem 20 år udført behandlinger i Sverige, Danmark og Norge, uden advarslerne i de enkelte lande er fulgt med. Flere sundhedsjurister siger til DR, at det kan udgøre en patientrisiko.

Lektor i sundhedsret ved Syddansk Universitet, Kent Kristensen, mener, at der er tale om en »frit lejde«-ordning for dårlige læger, når de blot kan flytte fra land til land.

»Når oplysninger om lægens historik ikke følger med lægen rundt, betyder det, at man på en måde eksporterer læger, der udgør en patientrisiko,« siger han.

Direktør for Sundhedsstyrelsens tilsyn, Anne-Marie Vangsted, vil ikke kommentere en konkret sag om den danske patient, der fik stukket hul på sin lunge af lægen, men hun bekræfter, at det har været et meget langstrakt forløb.

Læge Mikael Nordfors erkender i et interview med DR, at han begik fejl i behandlingen af den danske patient, men at han er uenig i, at han bragte patienten i livsfare.