Din mobiloplader kan smelte, den kan give stød, og der kan gå ild i den. Størst er faren, hvis du oplader din mobiltelefon eller tablet i sofaen eller i sengen, mens du sover.

Selvom risikoen for, at der går ild i din oplader, ikke er ret stor, advarer de svenske myndigheder nu forbrugerne om ikke at oplade, mens de sover.

Advarslen kommer, efter at svensk tv, har afsløret, at en lang række af de opladere, der er gået ild i, faktisk har levet op til myndighedernes anbefaling om CE-mærkning.

I EU skal elektroniske produkter være CE-mærkede, hvilket betyder, at produktet er sikkert og lever op til miljø- og handelshensyn.

Ikke desto mindre er CE-mærket ingen garanti for, at mobilopladeren ikke bryder sammen. Det viser en gennemgang, som SVT har lavet, og som nu har fået den svenske myndighed Elsikkerhedsværket til at udsende en advarsel om, at man ikke bør oplade sin mobiltelefon eller tablet, mens man sover.

»Man skal ikke gøre det. Lad i stedet mobilen op under opsyn. For skulle der gå noget galt, selvom risikoen ikke er ret stor, kan man nå at reagere,« siger Joca Kostic, der er inspektør ved Elsikkerhedsværket, til SVT.

Læs også:

Den svenske myndighed anbefaler desuden, at man trækker opladeren ud af stikkontakten, når man er færdig med at oplade. Samtidig bør man undgå at oplade mobiltelefonen i sofaen eller i sengen og i stedet oplade mobilen på en brandsikker overflade.

I Danmark er det Sikkerhedsstyrelsen, der har ansvaret for sikkerheden omkring elektricitet og elektroniske produkter.

Hos Sikkerhedsstyrelsen er man enig i, at man ikke bør oplade om natten, og det gælder både opladning af mobiler, tablets og bærbare computere, fortæller Mette Cramon, der er kommunikationschef i Sikkerhedsstyrelsen.

»Vi anbefaler dels, at man ikke oplader sin telefon, når man sover, men at man samtidig sørger for at oplade sin telefon på et ikke brændbart underlag. Det vil sige, at man ikke skal oplade sin telefon, mens den ligger i sofaen eller på hovedpuden, men at man oplader den på flader, som er massive,« fortæller Mette Cramon.

Læs også:

Nyhedshistorier om mobilopladere, der smelter eller brænder, er efterhånden også blevet mere og mere hyppige.

Torsdag kunne BT fortælle om danske Nicolai Knudsen, der i begyndelsen af juli oplevede, at ladekablet til hans iPhone blev så varmt, at det smeltede, til trods for at telefonen og opladeren kun var få nogle måneder gammel.

Nicolai Knudsen var ved at overføre billeder fra telefonen til computeren, da han rejste sig for at gå ud i køkkenet for at spise. Da han kom tilbage til computeren 20 minutter senere, havde ladekablet brændt hul i hans bord, ligesom Nicolai Knudsen også fik brændt hul i sin trøje, efter at han tog fat i den varme ledning.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan så ladekablet ud, da det var smeltet.
Sådan så ladekablet ud, da det var smeltet. Foto: Privat
Vis mere

Til trods for at der ikke skete mere, har episoden betydet, at Nicolai Knudsen aldrig oplader sin telefon eller tablet om natten mere.

»Heldigvis opdagede jeg det hurtigt. Men tænk, hvis det var sket om natten, og telefonen havde ligget i en sofa. Det kunne jo også være sket for min fire-årige dreng,« har Nicolai Knudsen fortalt til BT.

Hos Sikkerhedsstyrelsen anbefaler man også, at forbrugeren tjekker sin oplader med jævne mellemrum.

»Man skal tjekke, at der ikke er adgang til strømførende dele, og at plastikken eller gummi-legeringen ikke er gået op, da slid kan gøre det mindre sikkert. Det handler om at kigge på laderen og sikre sig, at den er intakt, da de strømførende dele kan være farlige,« siger kommunikationschef Mette Cramon og tilføjer, at det især er vigtigt at holde øje med sine børns opladere.

»Særligt børn kan være hårde ved dem, og derfor bør man være opmærksom på, at de ikke går i stykker,« siger hun.