I Göteborg vil kommunen eksperimentere med at lade SOSUer arbejde 30 timer om ugen til fuld løn. Lignende forsøg i Sverige har blandede resultater. Hos fagforbundet FOA har man stadig en drøm om 30 timers arbejdsuge til fuld løn.

I Sveriges næststørste by, Göteborg, sætter man nu gang i et forsøg, der vækker opsigt så langt væk som i Australien. I løbet af sommeren begynder ansatte i den kommunale ældrepleje at arbejde 30 timer om ugen - altså i gennemsnit 6 timer om dagen. Og de fortsætter vel at mærke med at få løn for 40 timers arbejde, skriver Ugebrevet A4.

Det lyder næsten for godt til at være sandt, men forsøget er meget alvorligt ment. Det oplyser Mats Pilhem, som er byrådsmedlem i Göteborg for det socialistiske Vänsterpartiet.

»Vi håber, at vi med forsøget vil kunne få halveret antallet af sygedage. Samtidig vil personalet forhåbentlig kunne møde de ældre med større overskud og gøre et endnu bedre stykke arbejde end det, de allerede gør i dag,« siger Mats Pilhem og fortsætter:

»Hvis man skal være otte timer eller mere på vagt inden for ældreplejen, så er man ikke så frisk de sidste timer og yder måske ikke den allerbedste omsorg.«

Planen er, at 20-30 omsorgsmedarbejdere i ældreplejen som et forsøg skal have nedsat arbejdstiden fra 40 til 30 timer om ugen. Forsøget skal vare i op til et år og skal følges af forskere. De får også en kontrolgruppe af ansatte i kommunen, som fortsætter med deres 40 timers uge.

»Nu har vi haft 40 timers uge i Sverige i omkring 100 år, hvor der jo er sket kæmpe forandringer af samfundet. Så vi skal prøve noget nyt, og i mange andre lande har de jo også gjort forsøg med at nedsætte arbejdstiden på denne måde,« siger Mats Pilhem.

I Danmark har der ifølge Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø ikke været større forsøg med at nedsætte arbejdstiden som i Sverige.

De senere år har den offentlige debat i Danmark, da også mest handlet om at få danskerne til at lægge endnu flere timer på arbejde. Det mærkede lærerne i fjor, da de med deres nye overenskomst skal være flere timer på arbejde på skolerne. Og det var også en markant del af de kuldsejlede treparts-forhandlinger i 2012 at få arbejdstiden sat op ved eksempelvis at sløjfe Store Bededag.

Trods de modsatte strømninger lever drømmen om nedsat arbejdstid endnu hos det største forbund for offentlige ansatte, FOA. Det fortæller formand Dennis Kristensen.

»Vi har en drøm om, at vi med tiden kan få en mere differentieret arbejdstid. Det vil sige, at mennesker med et hårdt fysisk eller psykisk arbejde skal kunne oppebære en fuld løn, selv om de ikke er 37 timer på arbejde,« siger Dennis Kristensen og fortsætter:

»Vores medlemmer - eksempelvis SOSUerne - arbejder med mennesker hele tiden, og det er et psykisk - og til tider fysisk - belastende arbejde. Så for at spare helbredet må mange af dem arbejde på deltid. Og arbejdsgiverne opslår sjældent fuldtidsstillinger, for de vil have folk på arbejde, mens de er friske,« siger Dennis Kristensen.