Det vil få direkte konsekvenser for patienter og personale på landets sygehuse, hvis de stigende udgifter til medicin ikke prioriteres politisk, lyder det fra de lægelige direktører på landets fire største hospitaler.

Under søndag aftens TV-duel erklærede både statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen (V), at de medicinudgifter, der lige nu stiger voldsomt på sygehusene, ikke skal prioriteres.

Men det vil betyde ringere pleje, fyringer og personale, der bliver nødt til at løbe endnu stærkere. Sådan lyder i hvert fald advarslen fra de lægelige direktører på landets fire største hospitaler i København, Aarhus, Odense og Aalborg, skriver Politiken.

Lægelig direktør på Rigshospitalet Jannik Hilsted kalder medicinudgifternes voldsomme stigning for en bombe under systemet.

»Når politikerne ikke vil prioritere (i udgifterne til medicin, red.), må vi jo selv finde besparelserne. Vi sender så aben videre og tager pengene fra andre områder på hospitalerne, typisk fra gruppen af plejepersonale. Det går ud over plejen og den patientoplevede kvalitet. Det skal man gøre sig klart,« siger han Politiken.

Den manglende vilje til at prioritere i en tid med økonomisk smalhals vil få direkte konsekvenser for patienter og personale, vurderer de lægelige direktører.

Fra 2010 er udgiften til lægemidler vokset fra 5,8 milliarder kroner til forventet 8,4 milliarder kroner i 2015, og hvis udviklingen fortsætter, forudser regionerne, at udgifterne i 2020 vil være steget til 13,2 milliarder kroner.