Det kan være en dårlig ide at bruge smartphonen eller iPad inden søvn, fastslår ny forskning, der påviser, at det blå lys fra skærmene kan give kroppen en art jetlag.

For mange er smartphonen det første, de kigger på, når de vågner og det sidste, inden de falder i søvn.

Men særligt den sidste øvelse kan være en dårlig idé, for ny forskning fastslår, at hvis man bliver eksponeret for det blå lys, der kommer fra smartphones og tablets, så forstyrrer man kroppens indre biologiske ur, og det vil i manges tilfælde føre til søvnproblemer og uro.

Det skriver Politiken tirsdag på baggrund af et nyt studie fra Harvard Medical School.

Studiet konkluderer, at fire timer foran skærmen forsinker rytmen med cirka halvanden time, og at det vil sætte kroppen i en jetlagagtig tilstand, som man kender det, når man rejser på tværs af tidszoner.

I studiet fulgte søvnforskere en gruppe unge mennesker, der i den første del af studiet skulle læse en elektronisk bog på en iPad, inden de lagde sig til at sove, mens de i den sidste del af studiet skulle læse en almindelig papirbog.

Og forskellen var målbar: Læsningen på iPad medvirkede til at hæmme nathormonet melatonin, der fremmer søvnen, og som bliver udskilt, når det er mørkt. I gennemsnit blev hormonet reduceret med 55 procent hos de unge deltagere, skriver Politiken.

Forklaringen er, at det blå lys fra de elektroniske apparater rammer en lysmåler i nethinden i øjet, der sender signaler til hjernen om at stoppe produktionen af melatonin.

»Så det blå lys fra de elektroniske skærme forsinker udskillelsen af nathormonet, idet lysmåleren i vores øjne får hjernen til at tro, at det er tidligere på aftenen, end det reelt er. Så det indre ur udsætter søvnens indtræden,« siger Jens Hannibal, søvn- og rytmeforsker samt overlæge ved Bispebjerg Hospital til Politiken.