Fotos af flænset kød og blodig lammeuld har jævnligt fundet vej til avisernes spalter siden ulvens genkomst til Danmark. Men hvor mange forbrydelser mod husdyr har ulven egentlig begået? Randers Amtsavis er dykket ned i tallene.

Kun fem gange sidste år blev der udbetalt kompensation til dyrejere, der havde mistet et dyr til ulven. En enkelt gang drejede det sig om en dræbt kalv, mens ulven de øvrige gange havde kastet sig over lam eller får. Det viser avisens aktindsigt i Naturstyrelsens udbetalinger.

Som reglerne er i dag, kan man, hvis man finder sit dyr dødt og mistænker, at en ulv står bag drabet, ringe til sin lokale vildtkonsulent. Han vil så køre ud, undersøge det dræbte dyr og tage en DNA-prøve fra eventuelle bidmærker.

F
F
Vis mere

Rovdyr spiser ådslet

Sidste år kørte de jyske vildtkonsulenter ud til dræbte husdyr 35 gange - hovedsageligt i det midt- og vestjyske.

Læs også:

»Vores erfaring er, at mange af de dræbte husdyr, vi kommer ud til, ikke har nogen tegn på angreb,« fortæller vildtkonsulent Steen Fjederholt, der sidste år besigtigede 16 dræbte får, lam og kalve i Midtjylland.

Han og kollegerne var i efteråret på kursus i Sverige, hvor de af erfarne svenske vildtkonsulenterne lærte nærmest at obducere dyrekadavere og afgøre om en ulv står bag drabet. For ofte er det faktisk ikke ulven, som er den skyldige, når et husdyr findes dødt. Heller ikke selvom DNA-prøven viser, at en ulv har spist af ådslet.

»Det er ofte selvdøde dyr, som der så efterfølgende har været ræve, ulve eller hunde henne for at spise af,« forklarer Steen Fjederholt og tilføjer:

»Folk glemmer, at der også blev fundet døde husdyr, før ulven kom til Danmark.«

arkivfoto
arkivfoto Foto: Sven Joensen
Vis mere

Selvdøde får

Et af de første og mest opsigtsvækkende ulveangreb på husdyr skete i februar 2013, hvor den midtjyske fåreavler Sven Joensen mistede 21 får og dermed 14.000 kr. til ulven over tre dage.

Læs også:

»Dengang troede jeg, at det skulle til at være et hverdagsproblem, at ulven kom og slog får ihjel, men der gik halvandet år, før det skete igen og da var det kun et enkelt får, som endda var uden for indhegningen,« lyder det fra Sven Joensen, som fik udbetalt 1200 kr. i kompensation for det dræbte får.

Som fåreavler med en stor bestand, der går frit i store indhegnede naturområder, er han vant til at godt 50 voksne får hvert år dør af naturlige årsager. Det kan være alt fra drægtighedskomplikationer, over infektioner til besvær med at læmme, som koster dem livet.

Blodige kadavere har ofte fundet vej til avisernes spalter siden ulven kom til Danmark, men det er langt fra alle disse forbrydelser, som det store rovdyr rent faktisk står bag. Arkivfotos/Scanpix.
Blodige kadavere har ofte fundet vej til avisernes spalter siden ulven kom til Danmark, men det er langt fra alle disse forbrydelser, som det store rovdyr rent faktisk står bag. Arkivfotos/Scanpix.
Vis mere

Ofte har et eller flere rovdyr benyttet sig af muligheden for et gratis måltid, inden Sven Joensen opdager og fjerner de døde dyr. »Og så kan det godt være, at ulven har spist af det, men i de tilfælde er det jo ikke ulvens skyld, at det er dødt,« forklarer han.

I 2014 fandt de danske vildtkonsulenter spor af, at en ulv havde spist af - men altså ikke dræbt - 17 husdyr. Lige så mange gange viste DNA-prøverne, at en hund havde forsynet sig med kød fra et kadaver af et husdyr.

Læs også:

Hund eller ulv?

Helt traditionelt har angreb fra løse hunde været noget fåreavlere herhjemme skulle forholde sig til. For menneskets bedste ven kan sagtens finde sit indre rovdyr frem og lege fangeleg med en fåreflok.

Desværre kan sådan en omgang tagfat nemt få en dødelig udgang for de uldne husdyr, og for fåreavler Niels Lomborg, der har dyr på græs både på Viborg- og Skiveegnen, er det sket flere gange.

»Jeg har haft erstatningssager efter hundeangreb flere gange. De værste gange fik jeg 175.000 og 80.000 kr. i erstatning fordi 70-110 dyr mistede livet,« husker han.

Død kalv Arkivfoto
Død kalv Arkivfoto
Vis mere

Også Sven Joensen, der har omkring 2500 får og lam på græs mange steder i det syd-vestlige Midtjylland, kender til hundeproblematikken.

»Somme tider ringer folk fra steder, hvor jeg har får gående, og siger, at de har set nogen gå med fritløbende hund. Jeg er aldrig nået frem, før de er væk,« fortæller fåreavler Sven Joensen.

»Ofte mangler der lam, når jeg kommer ud og ser til mine får, men jeg kan jo ikke vide, om det skyldes en eller anden torsk, der har gået tur med sin rotweiler uden snor eller om det er en ræv eller en ulv.«

Begge fåreejere er dog enige om, at de for tiden sjældent oplever hundeangreb på deres dyr.

Pas på med paranoia

Hver gang fårene læmmer i det fri forsvinder en god portion af nyfødte, fortæller fåreavlerne. Hvilken skæbne, der overgår dem, er uvis. Og netop derfor skal man passe på med altid at skyde skylden på ulven, mener Sven Joensen.

»Ulven er nem at give skylden. Jeg har kolleger, som er fuldstændig overbeviste om, at der har været en ulv i folden og har hørt den hyle. Men det kunne jo også bare være naboens labrador, der hylede og ræven der har taget et lam,« siger han.

»Den slags er vel også foregået før, ulven kom til Danmark.«

Fåreavlerkollegaen Niels Lomborg bakker ham op:

»Som fåreavler skal man passe på med ikke at blive paranoid og skyde skylden for alverdens onder på ulven. Vi vil jo heller ikke se spøgelser, pyldre og lade os påvirke af massehysteriet,« siger han.

Vildtkonsulent Steen Fjederholt forstår imidlertid godt de dyreejere, som ringer til ham med mistanke om, at en ulv står bag et dødsfald blandt deres dyr.

»Jeg tror ikke, at det er ond mening, når folk tror, at det er en ulv, der har dræbt deres husdyr. De tænker jo nok, at nu ligger der et dødt dyr og der lever jo også ulv i Danmark nu, så det er nok den,« siger han.