To personer er døde efter at være blevet smittet med listeria. Sygdommen har vist sig hos i alt fem personer i april, oplyser Fødevarestyrelsen.

Alle fem patienter er blevet undersøgt og har fået taget fingeraftryk med DNA på Statens Serum Institut (SSI), og det står klart, at to af personerne er smittet med den listeriatype, der i 2013 og 2014 resulterede i et stort udbrud forårsaget af kødpålæg.

To andre er smittet med en listeriatype, som tidligere har forårsaget mindre listeriaudbrud, mens den tredje person er smittet med en endnu ukendt type af bakterien.

Det er endnu uvist, hvad der er smittekilderne til de fem tilfælde af listeria, men hos SSI betegner overlæge Kåre Mølbak situationen som udsædvanlig, fordi tilfældene alle er konstateret inden for en uge.

»Normalt ser vi et tilfælde af listeria om ugen. Men det er også usædvanligt, at vi så hurtigt er klar over, hvad det er for en type listeria. Det er et udtryk for, at vores overvågning af listeria er blevet bedre,« siger han i pressemeddelelsen.

Fødevarestyrelsen er nu i gang med at tage prøver fra fødevarer og fødevarevirksomheder i håbet om at lokalisere smittekilden og er optimistiske omkring arbejdet.

»Det, at vi kender ikke blot typen af listeria, men hele listeriabakteriens DNA allerede to uger efter, at patienterne blev syge, gør arbejdet med at lede efter smittekilden mere målrettet. Chancen for at finde smittekilden, og måske så tidligt at man kan forebygge et større listeriaudbrud, er bedre end tidligere,« siger sektionsleder Annette Perge fra Fødevarestyrelsen.

Over en længere årrække blev omkring 40 mennesker syge årligt af listeria i Danmark. Men siden 2006 har antallet af syge ligget på mellem 50 og 60 med det højeste antal i 2009, hvor 100 blev syge.

Ifølge overlæge ved Dansk Serum Institut, Kåre Mølbak, skal man som forbruger ikke frygte det nye udbrud, men hvis helbredet er svækket, skal man være ekstra varsom.

»Hvis man er ramt af kræft, har gigt eller er gravid, er man er typisk i risikozonen. Man risikerer at få blodfogiftning og dø af det, hvis man er alvorligt svækket. De fleste har spist listeria for nylig, men man skal ikke frygte det, hvis man har et stabilt helbred«, siger Kåre Mølbak.

Der er nogle fødevarer, man skal være mere opmærksom på end andre, fortæller han.

»Det er typisk i skiveskåret pålæg, hvor det begynder at nærme sig sidste udløbsdato, der kan være en risiko for listeria. Hvis man har skiveskåret pålægsprodukt liggende i køleskabet, så kan det gå hen og blive en listeriabomb«, fortæller overlægen og uddyber:

»Bløde oste som eksempelvis camembert-ost, skal man holde sig fra. Derudover er der også en række fiskeprodukter, man skal være opmærksom på -  blandt andet laks, hellefisk og ørreder«, fortæller han.

Kåre Mølbak understreger, at man skal holde sig fra pålægsprodukter, der har overskredet sidste udløbsdato og samtidig undgå det mad, der har ligget åbnet i køleskabet længe.