På 15-årige Jasmin Leschøtt Christensens Facebookside er den sidste offentlige opdatering et nyt coverbillede, hvor der står ’Never Loose Hope’. Mist aldrig håbet.

Hun døde torsdag eftermiddag. Ingen ved præcis hvornår. Hun blev fundet, da politiet kl. 16.39 slog en dør ind i et hus i den lille by Flemløse på Sydvestfyn. Der lå også en 48-årig mand og en anden ung pige i huset. De to var bevidstløse, men i live, og blev kørt på hospitalet. Jasmin Leschøtt var død. Hun blev identificeret af sin mormor Halina Leschøtt.

Da familien kørte hjem, spurgte et af Halinas andre børnebørn hende:

- Hvad kunne vi have gjort, så det ikke var sket?

Det er det spørgsmål, der står tilbage. Veninden Camilla har lavet en Youtube-video, hvor hun viser billeder af Jasmin og spørger: - Hvorfor skulle du lige tage den overdosis?

Der er ikke noget godt svar. Alle statistikker viser, at det ikke burde være gået sådan. Langt færre unge prøver stoffer nu end for blot fem år siden. Blandt de 15-16-årige er andelen af unge, der har prøvet amfetamin, som Jasmin døde af, halveret. Fra 5 pct. i 2007, der har prøvet, til 2,5 pct. i 2011.

- Der er mange unge, der flirter lidt med stoffer, og for langt de fleste handler det om hash, men også amfetamin, men for de allerallerfleste er det lige så meget en flirt med ungdomslivet, som det er en flirt med stofferne, siger John Kristensen, SSP-konsulent i Assens Kommune, efter Jasmins død:

- Jeg har ikke oplevet noget lignende i de otte år, jeg har arbejdet i Assens. Den konkrete sag hverken kan eller vil jeg kommentere, men det er usædvanligt, at unge mennesker er en del af det etablerede misbrugsmijø.

Men Jasmin Leschøtt var fascineret af livet i det miljø, fortæller hendes mormor til Fyns Stiftstidende. Det var et spændende liv.

- Der var altid fart på.

Det havde ellers omkostninger for hende som barn. Som ni-årig blev hun og hendes bror fjernet fra hjemmet, fordi hendes far var i fængsel og hendes mor var ude i et misbrug. De kom i netværkspleje hos mormoren Halina Leschøtt.

Opvæksten

Billeder fra Jasmin Leschøtts barndom ligger spredt på Facebook. En lille, storsmilende pige, måske knap to år, med håret sat op i hestehale øverst på hovedet. Hendes mor støtter hende med den ene hånd og holder en cigaret i den anden. Som børnehavebarn i klassisk sort hvid. Hun har små rottehaler og en åben, smilende mund.

Senere billeder, hvor hun på bedste teenagevis nærmest er smeltet ned i en sofa, hvor hun ligger. På et billede smiler hun. På det næste, taget få øjeblikke senere, giver hun fotografen fingeren. På et billede fra hendes konfirmation sidder hendes far med armen om hende. Han har en kasket på, så man næsten ikke kan se den pigtrådslignende tatovering i hans pande.

Men tårerne tatoveret på hans kind er tydelige. Han holder en arm om hende. Hun har et guldhjerte i en kæde om halsen.

Der er billeder taget sammen med spillere fra fodboldholdet OB, hvis kampe hun så med sin morfar. Hun elskede OB, og der er flere billeder, hvor hun er fotograferet sammen med spillere. På et af dem har hun fået et par støvler af en spiller efter en kamp. På et andet har hun skrevet Høegh i panden med sorte bogstaver og står ved siden af en smilende Daniel Høegh.

- Jasmin pjækkede fra skole for at tage mod spillerne i lufthavnen, har hendes mormor skrevet under billedet.

Hun var nu ellers glad for at gå i skole. I en reportage i Fyns Stiftstidende fra sommeren 2010 fra Dreslette Skoles 50 års jubilæum optræder mormor og barnebarn. Jasmin har ingen makeup på. Hvid T-shirt, løse shorts med OB’s blå/hvide logo. Hun holder en sodavand i hånden. Hånden om flaskens hals. Hun har, som journalisten så lakonisk konstaterer ’mere skoleerfaring end gennemsnittet’. Sådan antyder man en nomadefamilies rundtur i skoledistrikterne.

- Det er den bedste skole, jeg har gået på, siger hun.

Men året efter sker der noget. 13-årige Jasmin får en ny veninde, de to vil holde nytår sammen, men mormoren er ikke vild med den nye veninde og forbyder nytårsfesten. Stort drama. Vrede. Jasmin begynder at ryge, mormoren bliver mere vred, og det ender med, at Jasmin kommer i pleje i en anden familie i lokalområdet. Det er ikke så godt. Mens hun er her, får hun en kæreste på 19. Hun er selv 14. Han er narkoman. Senere får hun en ny kæreste. Han er 21. Hun er stadig 14.

En pige i uføre

Hendes familie får overbevist Assens Kommune om, at pigen er i uføre, og hun anbringes på et opholdssted. Men måske for sent. Hun dropper ud af skole, mens hun går i 8. klasse.

I sidste weekend skulle hun have været hjemme hos sin familie på besøg. Hun dukker bare aldrig op. Familien hører rygter om, at hun er hos en af moderens gamle venner, kendt for at have og sælge stoffer, i Flemløse. Opholdsstedet finder hende senere på Vestfyn med en veninde, og da hun kommer tilbage, får hun inddraget sin telefon.

Onsdag tager hun fra opholdsstedet. Hun skal til håndboldtræning, siger hun, men hun dukker aldrig op der. Til gengæld tager hun sammen med sin veninde tilbage til Flemløse. De besøger den 48-årige mand, der bor i den lille by Flemløse med knap 700 indbyggere. Han bor i et gammelt rødt hus med dannebrogsvinduer, parabol på taget og en gammel bil parkeret halvvejs under en presenning i baghaven. I et vindue har han sat en golfbold fast i et skudhul i vinduet, så det ikke trak ind.

Naboerne er ikke enige om, hvordan han er. Nogle fortæller, han er en sød mand. En anden fortæller, at han sidste år var i fængsel med ham, hvor han pralede med, at han havde en da 14-årig kæreste. Han fik tæv af de andre fanger og var i isolation.

Der er ingen, der ved, hvad Jasmin, hendes veninde og den 48-årige laver fra onsdag til torsdag.

Torsdag bliver Jasmins mor bange. Hun ringer til politiet omkring frokost og siger, hun ved, hvor datteren er, og at hun er bekymret for hende. Politiet kører forbi. Ringer på. Tavshed. Og så kører betjentene igen.

Torsdag eftermiddag tager moderen og hendes kæreste og hendes bror selv ud til huset, som de forsøger at bryde ind i. De smadrer en rude og forsøger at bryde ind, før politiet får fat i dem. De må vente på en patrulje.

Da den dukker op kl. 16.39, står det klart, at noget inde i det lille røde hus er helt galt. De bærer først Jasmins veninde ud. Så den 48-årige mand. Begge livløse.

- Jeg ved, hun er død, råber Jasmins mor.

- Hvis det er Jasmin, der ligger i huset, er jeg også bange for det, siger en betjent.

Halina Leschøtt, Jasmins mormor, er dukket op, og hun tilbyder at identificere barnebarnet. Hun er social- og sundhedshjælper, og hun har set døde mennesker før. At det er hendes barnebarn, der er død, ved hun allerede, da hun ser skikkelsen, der ligger livløs på gulvet. Hun ser først Jasmins ben, og hun bliver helt sikker, da hun ser det sorte hår.

- Jeg ved, det har noget med narko at gøre, for hun havde blå fråde ud ad munden, siger Halina Leschøtt til Fyns Stiftstidende.

Hvis det kan redde andre

Familien er i chok. De græder, de mindes den døde pige på Facebook og de giver interview til medier

- Hvis det kan redde andre, gør vi det gerne. De skal tænke på, hvordan det gik for Jasmin, siger mormoren til Fyns Stiftstidende.

På Facebook skriver hun: ’Det er så svært at forstå, og som tiden går, bliver det ikke lettere - mange tårer er grædt og frustrationen bliver ikke mindre af at høre de mange manipulerende og forfejlede oplysninger, der kommer frem i medierne af politi og de sociale myndigheder - tænker, at der må være nogle mennesker med en frygtelig smag i munden, men FUCK hvor I vasker hænder - og HVIS nogen ikke havde så travlt ved vasken, så er jeg helt sikker på , at vi havde haft vores elskede SMUKSAK, Jasmin Leschøtt, endnu.(- Der er styr på det - Fuck jer, men jeg er jo bare mormor HA HA).

Hun skriver også: - Man må ikke ønske nogen død, men jeg håber ALDRIG for BGO (navn fjernet af red.), at han vil overleve - nu har han taget Jasmins liv RIP. I andre grupper, der er oprettet til Jasmins ære, skriver vrede venner - Dræb ham.

Ved huset, hvor Jasmin døde, bliver der lagt blomster. Buketter af røde roser foran den træplade, hvor hoveddøren sad. Den gik i stykker, da politiet gik ind i huset. I en af buketterne sidder en nøglering af slagsen, man finder på et stativ for isenkræmmere i provinsen. ’Fars dyt’ eller ’verdens bedste mormor’ kan der stå. På buketten står der ’jeg elsker dig’.

Og natten til lørdag bliver der også tændt et bål klos op ad husets kældervinduer, der er dækket af brædder. En nabo ser dog ildskæret og får tilkaldt politi og brandvæsen. Huset får ikke alvorlige skader.

’Så godt idiotens hus blev brændt - næste gang er det forhåbentlig hans tur. Så ungt og smukt et liv, det er meningsløst’, skriver en kvinde i mindegruppen RIP Jasmin Leschøtt Christensen.

Den 48-årige mand er stadigvæk indlagt og er ikke blevet afhørt, men til Fyns Stiftstidende siger Henrik Justesen, chef for personfarlig kriminalitet, at han vil blive fremstillet i grundlovsforhør. Den 14-årige pige, der også var i huset, er stadig indlagt, men uden for livsfare. Hun skulle søndag have været konfirmeret.

På sin Facebookside skrev Jasmin Leschøtt for knap et år siden et citat fra en Lil Wayne-sang:

’Prepared for the worst but still praying for the best’.

Hun bliver begravet på torsdag. I en trøje med hendes idol, den tidligere OB-spiller Oliver Feldballes navn på ryggen. Hun blev kun 15 år.