Selvom de fleste hunde- og katteejere gruer for dyre dyrlægeregninger, er det de færreste, der forsikrer familiens kæledyr mod sygdom.

En tur til dyrlægen med Buller eller Felix løber hurtigt op i adskillige tusinde kroner. Og for mange kan det være svært ved at finde luft i økonomien til den slags uforudsete udskrivninger. Alligevel er der langt mellem de hunde- og katteejere, der har tegnet en sygeforsikring – måske fordi det ikke er helt billigt.

Kun hver fjerde af de 550.000 familiehunde i Danmark er forsikret mod sygdom, mens det er under 5 pct. af de ca. 650.000 huskatte, viser tal fra forsikringsselskabet Dyrekassen Danmark. At det ikke er mere udbredt, skyldes ifølge dyrlæge Line Carlsen, Københavns Dyrehospital, at mange ikke er klar over, hvor store lommesmerter en tur hos dyrlægen kan give.

- Når hundeejeren får at vide, at hunden har gode muligheder for at blive rask, men at det koster f.eks. 20.000 kr., så er det ofte en meget ubehagelig overraskelse, siger hun.

Svære overvejelser

Og har man ikke plads i budgettet til uforudsete dyrlægeregninger, kan man være nødsaget til at få hunden eller katten aflivet.

- Vi oplever, at rigtig mange vil gøre næsten alt for deres kæledyr og vælger at betale, hvad det koster. Men en del har ikke pengene og må overveje alternativerne. Og det sker selvfølgelig, at ejeren vælger at få dyret aflivet, siger Line Carlsen.

En forklaring på det lave antal forsikringer kan være, at det ikke er helt billigt. I Dyrekassen Danmark koster en hundesygeforsikring f.eks. 1.637 kr. om året, mens en kattesygeforsikring koster 921 kr. Lever hunden Buller i 15 år uden at fejle noget som helst, har man altså brugt næsten 25.000 kr. på ingenting. Omvendt skal der ikke mange dyrlægebesøg til, før forsikringen har betalt sig selv hjem.

En dyr fornøjelse

Betina Nygaard Bæk, der er familiedyrskonsulent i Dyrekassen Danmark, fortæller, at f.eks. et ødelagt korsbånd, der er en af de hyppigst forekommende sygdomme hos hunde, hurtigt kan løbe op i 20.000 kr. for diagnosticering, operation og efterfølgende genoptræningsforløb. Og får katten knoglebrud efter en faldulykke eller påkørsel, er det heller ikke ualmindeligt med en dyrlægeregning i den størrelsesorden.

Uanset hvad er det en god idé at gøre op med sig selv, hvor mange penge man er villig til at investere i kæledyret. Beslutter man sig for at gå efter en forsikring, er det desuden værd at se sig lidt omkring hos forskellige forsikringsselskaber. Udover prisen kan der nemlig være forskel på bl.a. selvrisikoen samt hvad og hvor meget, de dækker.