Unaturlig lav ledighed truer væksten i mange udkantskommuner, fordi virksomhederne begynder at mangle folk, som ikke vil flytte dertil.

16 ud af 42 jyske kommuner står nu med en ledighed på under fire procent, hvilket er langt under gennemsnittet for hele Danmark, og det kan gå hen at blive en ond cirkel, fordi ingen vil flytte til de kommuner, hvor virksomhederne mangler arbejdskraft for at følge med den stigende efterspørgsel. Det skriver Jyllands-Posten.

Det skaber samtidig paradoksproblemer, da mange ledige mangler de rigtige kompetencer til at komme i arbejde. Det givet et skævt opsving, fordi vinderne bliver storbyerne, hvor der er tilflyttere og mere arbejdskraft, lyder advarslerne fra både kommuner, arbejdsgivere og a-kasser.

»Det er virkelig overraskende, at vi ikke har flere ledige ressourcer i dag efter en historisk dyb krise. Man kan komme i tvivl om, om opsvinget kan blive til noget, eller hvor langt det kan blive. Det gælder ikke mindst i mange randområder, hvor ledighedstallene nærmest er løbet fra opsvinget,« siger underdirektør i DI, Steen Nielsen.

30 procent af DI-medlemmerne i udkantskommunerne har inden for det seneste år måttet opgive at besætte stillinger.

Direktør i AK-Samvirke Verner Sand Kirk ser problemer for nogle grupper af ledige og en ulig fordeling af opsvinget. Han advarer om, at hvis den økonomiske udvikling fortsætter, vil vi se stigende paradoksproblemer med mangel på folk med specifikke kvalifikationer, samtidig med at folk i titusindvis ryger ud af systemet, skriver Jyllands-Posten.