Når vi får en infektion, er vi vant til, at den kan bekæmpes med penicillin eller andre former for antibiotika. Men sådan vil det ikke nødvendigvis være i fremtiden.

Flere former for bakterier, der er resistente over for antibiotika, bliver i disse år hastigt udbredt blandt danskerne. Eksempelvis er antallet af patienter, der bliver ramt af den multiresistente bakterie VRE blevet seksdoblet på to år, mens antallet af sager med bakterien CPE er blevet fordoblet. Det viser den seneste DANMAP-rapport fra DTU Fødevareinstituttet og Statens Serum Institut, skriver dr.dk.

Overlæge Robert Skov, der er områdechef for Mikrobiologi og Infektionskontrol hos Statens Serum Institut, kalder det en meget alvorlig udvikling. Selv om det er få hundrede patienter, der bliver smittet med de multiresistente bakterier, kan det få store konsekvenser.

»Det vil betyde, at vi ikke kan lave en lang række af de sygehusbehandlinger, vi i dag tager for givet. Mange behandlinger er afhængige af, at vi har effektive antibiotika til at behandle infektionskomplikationer, for eksempel når en patient skal have en ny hofte eller et nyt knæ, eller når vi behandler kræft,« siger overlægen til dr.dk.

Han fortæller, at man tidligere typisk har set de multiresistente bakterier i folk, der er kommet hjem fra udlandet og blevet smittet der. Men en stadig større del af de smittede har ikke været i udlandet for nylig, og det betyder, at smitten breder sig i Danmark, forklarer Robert Skov.