Kvinder i udviklingslande bliver ofte underbetalt og udnyttet, lyder det fra Mellemfolkeligt Samvirke på det igangværende verdensøkonomiske topmøde i Davos.

Udviklingslandene kan hente milliarder af kroner, hvis de bliver bedre til at bekæmpe ulighed mellem kvinder og mænd.

Sådan lyder budskabet fra Mellemfolkeligt Samvirke på baggrund af nye beregninger fra søsterorganisationen Action Aid.

»Den værdi, som fattige kvinder bidrager til samfundsøkonomien med, svarer til 9.000 milliarder dollars årligt. Alligevel befinder kvinderne sig på samfundets bund, fanget i lavtlønnede, risikobetonede jobs samtidigt med, at de løfter en tung og ubetalt arbejdsbyrde inden for hjemmet vægge,« siger Mellemfolkeligt Samvirkes politiske rådgiver Kirsten Hjørnholm i en skriftlig kommentar.

Hun efterlyser en samlet indsats fra regeringer, virksomheder og internationale institutioner for at værdisætte kvinders arbejde – fra omsorgsopgaver i familie og lokalsamfund til udmattende arbejdsdage på fabriksgulvet.

»Hvis der sættes ind for at forbedre levevilkårene for de millioner af fattige kvinder rundt omkring i verden, vil det også gavne den økonomiske udvikling,« siger Kirsten Hjørnholm.

Ifølge Verdensbanken bruger kvinder ti gange så meget tid som mænd på ubetalt omsorgsarbejde. I fattige lande øges arbejdsbyrden, fordi det tit også er kvindernes opgave at skaffe brænde og vand.

»Vi har brug for regeringer og virksomheder, som holder fast i de globalt anerkende standarder for mindsteløn og arbejdsvilkår. Vi skal afskaffe diskriminerende lovgivning og indføre mere familievenlige politikker, der fremmer kvinders vilkår og indflydelse på alle niveauer af samfundet,« lyder det fra Kirsten Hjørnholm.

Global ulighed er på den internationale dagsorden netop i disse dage ved World Economic Forum-topmødet i Davos i Schweiz.