Forbigåede ansøgere til studiepladser på landets uddannelsessteder skal hurtigt komme sig over ærgrelsen og lægge en plan for at komme videre, lyder det fra studievejledere.

Torsdag har tusindvis af håbefulde ansøgere til pladser på landets uddannelser fået en gedigen mental dukkert. Hele 23.342 ansøgere kom nemlig slet ikke ind på et studie og må dermed revidere deres karrieredrøm.

Når den første skuffelse har lagt sig, er det på med ja-hatten, og så ellers i gang med at granske mulighederne for at få plads på ens ønskestudie, forklarer Per Krabbe Mølgaard, der er centerleder ved Studievalg Sydjylland i Kolding.

»Man kan lave forskellige strategier alt efter, hvad man har søgt og fået afslag på. Hvis man mangler et niveau i et fag, skal man have lagt en plan for at få det hævet. Hvis man ikke har gennemsnittet, skal man undersøge, om der er pladser på uddannelser, der minder om den, man ikke kan komme ind på,« siger han.

Per Krabbe Mølgaard understreger, at det er vigtigt at gøre op med sig selv, om man er klar til at flytte for en uddannelse.

»Hvor langt er jeg villig til at rejse efter en uddannelse? Er det vigtigt for mig at bo i København eller Aarhus, eller kan jeg læse en tilsvarende uddannelse i Holstebro? De spørgsmål skal man stille sig selv,« siger han.

Sidsel Daubjerg Overgaard, der er centerleder ved Studievalg Østjylland, er enig i, at ens geografiske mobilitet spiller en væsentlig rolle.

»Noget af det første, man kan gøre, hvis man har fået et afslag, er at kigge på, hvor der er ledige pladser, og så vurdere, om man er villig til at flytte til en anden by efter det,« siger hun.

Det er også oplagt at overveje andre løsninger.

»Man kan se, om der er plads på en uddannelse, der minder om det, man ikke er kommet ind på. Man kan også overveje, om der er en helt anden slags uddannelse, man kunne begynde på,« siger centerlederen.

I det hele taget er det fornuftigt, påpeger Sidsel Daubjerg Overgaard, at gøre op med sig selv, hvad det allervigtigste er i forhold til uddannelse:

»Hvis man ikke kan få det hele opfyldt, hvad er så det vigtigste? Er det at man bor i en bestemt by, selve uddannelsen eller er det et bestemt job, man vil have?«

Hvis man ikke ønsker at pakke flyttekasserne eller gå på kompromis med drømmestudiet, er der andre muligheder. Man kan gå målrettet efter at slippe gennem nåleøjet næste år ved hjælp af kvote 2.

»Vi taler med mange om, hvordan man kan planlægge et sabbatår, så man gør sig bedre i stand til at komme ind via kvote 2 næste år. Det er noget med at gå ind og se på kvote 2-kriterierne for den uddannelse, man gerne ind på. Og hvad kan man lave i et sabbatår for at forbedre sin chance der,« siger Sidsel Daubjerg Overgaard.

Et ophold på en højskole eller et relevant arbejde er noget, der i mange sammenhænge tæller på plussiden, når der skal fordeles kvote 2-pladser.

Sidsel Daubjerg Overgaard peger også på, at selv om man ikke kan forbedre det samlede gennemsnit fra ungdomsuddannelsen, kan man godt arbejde på at løfte karaktererne i enkelte fag og dermed stå bedre i forhold til kvote 2 næste år.