Privatskolerne vinder frem i de kommuner i hovedstadsområdet, hvor der er store sociale forskelle mellem befolkningsgrupperne. Vi har nået et kritisk punkt, lyder det fra Høje-Taastrup Kommune.

Der bliver vendt op og ned på privatskolernes landkort i disse år. I en række af velhaverkommunerne nord for København har andelen af privatskoleelever ikke rokket sig ud af stedet, og på Frederiksberg rasler den private andel ligefrem ned. Til gengæld boomer de private skoler på den københavnske vestegn, hvor folkeskolen ellers traditionelt har stået stærkt. Det skriver Berlingske.

Det er tænketanken Cevea, der har opgjort privatskoleandelen i 2014 for hver enkelt kommune i landet samt set på udviklingen fra år 2000 og frem til i dag. 

Men hvorfor oplever vi dette skift?

»Vi kan se, at de områder med den største polarisering mellem befolkningsgrupperne også oplever den største tilstrømning til privatskoler. Der er tale om kommuner, der virkelig bør gøre en ekstra indsats for at bremse udviklingen,« siger Jens Jonatan Steen, der er analysechef i Cevea.

»De nordlige forstadskommuner er ret homogene, fordi næsten alle elever kommer fra uddannelsesvante hjem og har en stærk forældrebaggrund, så her ser vi ikke den store udvikling. Men på vestegnen er der større polarisering, fordi nogle børn kommer fra villakvartererne, mens en hel del kommer fra de sociale boligkvarterer. En anden forklaring er selvfølgelig også, at der bor mange nydanskere på vestegnen,« fortsætter Jens Jonatan Steen.

Høje-Taastrup er en af de kommuner på vestegnen, der de senere år har oplevet en markant vækst i antallet af privatskoleelever.

Formanden for kommunens skoleudvalg, Kurt Scheelsbeck (K), erkender, at kommunens folkeskoler er blevet udsat for en skærpet konkurrence. Både børn med dansk og tyrkisk baggrund søger i stigende grad mod det private alternativ.

»For et par år siden fik vi en tyrkisk privatskole, som har tiltrukket en hel del børn med tyrkisk baggrund. I øjeblikket kommer to tredjedele af skolens elever fra folkeskolerne i Høje-Taastrup. Samtidig har vi også fået en katolsk privatskole i et nyere boligbyggeri, og dertil kommer, at vi også har traditionelle privatskoler som Taastrup Realskole, som i mange år har stået stærkt blandt familierne i lokalområdet,« forklarer Kurt Scheelsbeck.

Udvalgsformanden understreger, at han ikke ser noget problem ved konkurrencen fra de private:

»Vi må bare sørge for, at vores folkeskoler er så attraktive, at forældrene ikke føler sig fristede af muligheden for at sende børnene i privatskole. Men hvis du spørger, om vi med 20-22 procent i privatskole er nået et kritisk punkt, så må jeg da sige, at jeg meget nødigt ser, at denne procentdel stiger yderligere«.

Også i Ishøj, Brøndby og Albertslund ses en markant stigning i andelen af familier, der fravælger folkeskolen. I Rødovre, Hvidovre, Vallensbæk og Glostrup er andelen af privatskoleelever derimod en del under landsgennemsnittet.

Helt anderledes ser det ud på Frederiksberg, som engang var en af de kommuner, hvor flest forældre fravalgte folkeskolen. Sådan er det ikke mere.

Kommunen har i de senere år oplevet et regulært børneboom, og ikke nok med dét: Børnene bliver boende i byen, når de har skiftet sutten ud med skateboard og skolebøger, og stadigt flere ruller ind i folkeskolens skolegårde.

»Vi har rigtigt gode skoler med mange linjefagsuddannede lærere og gode resultater. Vi ligger højere end gennemsnittet i de nationale test, og skolereformen har i den grad givet en optimistisk gnist og et boost ude på folkeskolerne. Men vi skal ikke underkende, at familierne også vælger folkeskolen, fordi privatskolerne er fyldt op. Jeg tror dog, at forældrene ville søge ud til privatskolerne i omegnskommunerne, hvis alternativet til de fyldte privatskoler var en dårlig lokal folkeskole,« siger Malene Barkhus (V), der er formand for Undervisningsudvalget på Frederiksberg.

Privatskolerne står da heller ikke just tomme på Frederiksberg. På Johannesskolen er der for eksempel mere end 300 ansøgere til 52 pladser i børnehaveklasserne de kommende år.

På Frederiksberg Friskole er ventelisten lukket for børn, der er født mellem 2008 og 2011, og der trækkes lod om de ledige pladser blandt de børn, som er så heldige at være sluppet ind på ventelisterne.

Både Kaptajn Johnsens Skole og Frederik Barfods Skole opfordrer forældre til at skrive deres nyfødte børn op til skolen.