Var det ikke for Kristian Damgaard, Daniel Rasmussen og Christian Petersen havde 10 og muligvis 12 mennesker sandsynligvis mistet livet i Vesterhavets nådesløse bølger fredag eftermiddag.

De tre unge mænd var alle på vagt i det rød-hvide livreddertårn på Henne Strand mellem Esbjerg og Ringkøbing, da naturen kort efter middag pludselig gjorde oprør.

I løbet af mindre end to timer blev fire grupper badegæster med både voksne og børn på ned til seks år ført til havs af stort set usynlige, men rivende kraftige understrømme skabt af store bølger og huller i en sandbanke få meter fra kysten. Da de unge mænd nåede frem i en hurtiggående gummibåd var de allerede tohundrede meter fra kysten og kæmpede desperat for livet.

- De var kommet ud til anden revle, hvor bølgerne skyllede ned over dem, så de havde svært ved at trække vejret. De to kunne måske godt have klaret sig ind selv, men de sidste ti var meget meget, pressede.

De kæmpede virkelig for livet og var dybt chokerede, da de endelig kom op i båden, fortæller Christian Petersen, da BT møder ham og navnebroderen i livreddertårnet lørdag eftermiddag.

Lykkeligt uvidende

Her er idyllen vendt tilbage til det vestjyske ferieparadis. For selvom 12 mennesker nær havde mistet livet et døgn forinden, fortsætter badegæsterne med at gå i havet lykkeligt uvidende om de farer, der lurer, fortæller livredderne.

- Som vi oplever det, så er det for det meste hverken dumhed eller manglende respekt for havet, der fører til de farlige situationer. Problemet er, at rigtig mange er turister, som ikke forstår at læse stranden og havet. De ved simpelthen ikke, at der er nogle andre ting, man skal holde øje med her ved Vesterhavet, end hvis man eksempelvis bader i de indre farvande. Det er større kræfter, der er på spil her, og derfor er det også farlige at gå i vandet, siger Kristian Damgaard.

Af samme grund forsøger han og kollegerne at oplyse badegæsterne om de lokale forhold ved hver chance, der byder sig. Som da en ældre mand fra Tyskland kommer for at spørge til dramaet dagen før. Han overværende det hele fra strandkanten og forstår ikke, hvad der pludselig skete. Et par minutter senere har Kristian Damgård formet en sandbanke og trukket streger i sandet på stranden, og så giver det hele pludselig bedre mening.

Med flere tusinde daglige besøgende på stranden er det dog en nærmest uoverskuelig opgave at oplyse alle om de særlige forholdsregler, man skal tage ved badning langs den jyske vestkyst.

Kun 100 m sikker strand

Det illustreres tydeligt af udsigten fra det rød-hvide tårn. Her kan man se flere kilometer op og ned langs kysten, og hele vejen ligger og svømmer mennesker som små prikker i landskabet. Og det til trods for, at mindre end 100 meter af stranden er markeret som sikker for badegæster med livreddernes røde og gule flag.

- Jeg føler mig sikker her. Jeg kigger mig altid for og går ikke længere ud, end jeg kan bunde, fortæller Beate Böhmer, som har taget turen fra Tyskland til Henne Strand sammen med sin familie for at nyde havet og den danske sommer.

Ligesom mange andre ignorerer hun livreddernes flag og bader, hvor det passer hende.

BT talte lørdag med adskillige gæster, som badede langt fra den sikre zone på Henne Strand, og alle steder var svaret det samme: Vi holder øje og passer på. Kun et mindretal var dog klar over præcis hvad, de skulle holde øje efter. Og det er ifølge de tre livreddere i tårnet på stranden kernen i selve problemet. For det, der ser sikkert ud, kan gemme de største farer, og situationen ændrer sig fra time til time. Deres råd til gæsterne er derfor simpelt:

- Brug stranden, hvor I vil, men bad kun mellem de gule og røde flag.