Musik­orkestre skal lukkes og distrikter sammenlægges for at spare en femtedel af Hjemmeværnets udgifter. Selv stillingen som kommitteret, der typisk er folketingsmedlem, foreslås nedlagt.

Stort set alle områder i Hjemmeværnet skal under sparekniven, hvis det skal lykkes at spare mellem 70 og 100 millioner kroner af Hjemmeværnets budget, der er på cirka 500 millioner om året. Det skriver Berlingske.

Det fremgår af en rapport fra konsulentfirmaet Deloitte, der efter behandling af udvalg under Hjemmeværnet fredag fremlægges for ordførerne for partierne bag forsvarsforliget.

De største besparelser opnås ved at sammenlægge en række af de distrikter, der rundt om i landet leder de lokale hjemmeværnsenheder og ved at integrere de mindre dele af Hjemmeværnet, Virksomhedshjemmeværnet og Flyverhjemmeværnet i Hærhjemmeværnet. Sammenlægning af Hjemmeværnets logistikfunktioner med Forsvarets depotstruktur giver over 13 millioner kroner, og samling af administrative opgaver med Forsvarets Regnskabstjeneste i Hjørring giver over 17 millioner kroner.

I den mere synlige del af Hjemmeværnet foreslås de 15 musikkorps nedlagt. De består af frivillige, men nedlæggelse kan indbringe 3,2 millioner kroner. Deloitte foreslår også stillingen som kommitteret for Hjemmeværnet nedlagt, hvilket vil spare en halv million om året.

Jobbet bestrides oftest af et folketingsmedlem, som for tiden er Bjarne Laustsen (S). Hjemmeværnets eget spareudvalg har ikke taget stilling til disse spørgsmål, ligesom udvalget heller ikke tager stilling til Deloittes forslag om at undlade at opbygge en flyvende tjeneste i Hjemmeværnet. Som tidligere beskrevet i Berlingske, har Hjemmeværnet indgået kontrakt om leasing af to to­motorede fly, der skal bruges til eftersøgning og overvågningsopgaver.

Blandt forslagene er også besparelser på de ydelser, som de frivillige modtager, eksempelvis erstatning for tabt arbejdsfortjeneste, som kun skal gives, når den frivillige faktisk har tabt arbejdsindtægt, og ikke når der gøres tjeneste i eksempelvis en ferie­periode. Bjarne Laustsen siger til Berlingske, at det for ham er afgørende, at effektiviseringerne gennemføres på en måde, så de frivillige bevarer nærheden til Hjemmeværnet.

»Vi lever af lysten og dør af pligten,« forklarer Bjarne Laustsen. Det betyder eksempelvis, at de frivillige ikke skal have meget lange afstande til deres depoter.

»Hjemmeværnet skal både være attraktivt for de frivillige og effektivt til at løse opgaverne, og det fornemmer jeg, at både minister og ordførere lytter til.«

Bjarne Laustsen tror i øvrigt ikke på, at nedlæggelser af musikkorpsene og hans egen stilling vil blive gennemført – blandt andet fordi stillingen som kommitteret er lovbestemt, og opgaven som bindeled mellem det militære og det civile samfund fungerer godt. Bjarne Laustsen lægger også vægt på, at besparelserne kan bruges til investeringer i Hjemmeværnet, som eksempelvis står over for udskiftning af dets 30 patrulje­både. Nye af slagsen koster 25-30 millioner kroner stykket.

Venstres forsvarsordfører, Troels Lund Poulsen (V), mener, som Bjarne Laustsen, at besparelserne skal blive i Hjemmeværnet.

»Vi vil ikke være med til at spare på Hjemmeværnet,« siger han.

Også Troels Lund Poulsen peger på nye fartøjer til Marinehjemmeværnet.

På mødet fredag vil forsvarsminister Nicolai Wammen (S) foreslå forsvarsordførerne, at Hjemmeværnet skal have et halvt år til at udmønte spareforslagene, så der kan træffes endelige politiske beslutninger. Tidsmæssigt vil det betyde, at besparelserne først skal gennemføres efter næste folketingsvalg. Flytningen af Hjemmeværnskommandoen fra København til Vordingborg, som blev besluttet i april i år, bliver dog gennemført og vil være på plads inden 1. august.