For ti år siden modtog Kristian Hegaard en chokerende besked.

Havde han fulgt rådet fra afsenderen, havde hans liv set helt anderledes ud i dag.

Kristian Hegaard er 28 år, nyvalgt medlem af Folketinget for De Radikale og nyuddannet jurist. Han kan ikke gå og er bundet til en kørestol.

»Da jeg var 16-17 år og gik på Espergærde Gymnasium, var frivillig fodboldtræner og nyopstillet til byrådet, foreslog min sagsbehandler, at jeg søgte om førtidspension. Det gjorde man normalt med sådan nogen som mig – underforstået, at jeg ikke kunne bidrage med særlig meget og i stedet skulle parkeres ovre i hjørnet,« forklarer politikeren.

»Det var jeg ikke klar til. Jeg syntes, det var sjovt at hænge ud med mine venner, havde et af skolens højeste snit og tænkte, at politik måske kunne være en vej for mig. Så jeg takkede pænt nej.«

Havde han fulgt rådet, havde han i dag nok siddet derhjemme og spillet Fifa eller Fortnite, fortæller han. I stedet skal han på fredag underskrive Grundloven som nyvalgt medlem af Folketinget.

Selv takker han særligt sine forældre for, at han er nået så langt.

»De er ressourcestærke og har hjulpet mig gennem uddannelsessystemet, boligforhold osv. Men jeg tænker tit på dem, som måske ikke har haft ressourcerne til at sige det eller troet på, at når kommunen siger det, er det rigtigt,« siger han.

»Bare fordi man har et handicap, skal man ikke lade sig begrænse. Man skal se muligheder. Men nogle skal have ekstra hjælp for at nå deres potentiale,« tilføjer Kristian Hegaard og peger på hashtagget #enmillionstemmer og det arbejde, der ligger forud for at forbedre vilkårene for børn med handicap og ikke mindst deres forældre.

For i 2018 blev hele 47 procent af alle kommunernes afgørelser inden for børnehandicapområdet omgjort, når de endte hos Ankestyrelsen.

B.T. har under valgkampen beskrevet Birtes, Pernilles og Chris' 'kamp mod systemet'. De har alle børn med handicap og forsøgte sammen med tusinder af andre forældre under hashtagget #enmillionstemmer at få sat fokus på handicapområdet.

Det fik blandt andet Socialdemokratiet til at præsentere et udspil med lidt over en uge tilbage af valgkampen.

»Det er helt vildt. Det er det eneste sted i det offentlige, hvor vi accepterer sådan en høj fejlprocent. Tænk, hvis det var tilfældet i Skat eller på sygehusene,« siger Kristian Hegaard.

»Forældrene bliver kastet rundt i systemet i stedet for at få den hjælp, de har brug for med det samme.«

Kristian Hegaard foreslår, at der skal være en frist for, hvor længe der må gå, inden Ankestyrelsens afgørelse bliver efterlevet.

»Det har ingen konsekvenser for kommunen overhovedet, hvis de med vilje laver fejl. Men hvis borgerne oplyser sin sag forkert, bliver det betragtet som socialt bedrageri. Det er ikke rimeligt.«